1250 kr i avgift för ett läkarbesök

För en tid sedan damp det ner ett papper i brevlådan. Papperet var adresserat till min man och avsändaren var transportstyrelsen. Maken uppmanades uppsöka en läkare som kunde utfärda ett intyg på hans friskhet. Intyget var en förutsättning för att han skulle få behålla sin körkortsbehörighet på tung lastbil och släp. Vi var tvungen att läsa både en och två gånger. På hans körkort stod det att det var giltigt ett par år till, men tydligen har transportstyrelsen ändrat lite i sina regler och det här är något nytt som tillkommit.

Först tänkte jag kontakta den privata sjukvården, det brukar nämligen vara väldigt krångligt att få en tid som passar hos den allmänna. Men vi betalar skatt som alla andra (ja, faktiskt lite mer), varför ska inte vi som driver företag kunna nyttja det system som vi redan betalat. Jag ägnade några timmar åt att surfa runt, använde sökord som ”vilhelmina sjukstuga”, ”vilhelmina vårdcentral”, ”friskintyg”, ”intyg körkort”, ”hälsokontroll”, ”hälsoundersökning”. Till slut hade jag skaffat maken ett mobilt bank-id, loggat in på vll.se, hittat ett formulär som stämde in hyfsat bra på hans ärende samt klickat iväg en fråga. Efter ett par dagar fick han ett SMS där det stod att han fått ett svar. Jag loggade in igen med hans mobila bank-id och kunde läsa följande:

Du är nu uppsatt på väntelista till läkare och kommer att bli brevkallad för tid inom tre månader för intyg, Tung trafik. Intyget kostar 1250 kronor och betalas med betalkort vid ankomstregistrering i receptionen.

Jag blir sannerligen minst sagt upprörd. Visst är det bra att Sverige vill se till att våra chaufförer som ute på vägarna i stora fordon har hälsan, men detta tar väl ändå priset?!?! Först har jag suttit en halv arbetsdag för att försöka lista ut hur han skulle kunna få en tid, sedan kommer han behöva ta ledigt minst en halv dag (förmodligen en hel då han sällan jobbar inne på Vilhelmina) och väl på plats ska han BETALA 1250 kr.

Nu förutsätter jag att gränskontrollerna utökas och att varje lastbil som passerar över gränsen in till Sverige stoppas och kontrolleras så att alla chaufförer på våra vägar har samma höga väldokumenterade hälsostatus. För det ska väl vara så att alla som kör på våra svenska vägar ska följa våra regler. Annars blir det absolut omöjligt för våra åkare att konkurrera med dem som inte behöver gå igenom kontrollen och betala för intyget. Fri konkurrens och fri rörlighet på arbetsmarknaden sa man. Fri rörlighet för vem? Inte för oss som krävs på det ena intyget efter det andra. Är det inte YKB så är det ”eget på väg” och nu är det tydligen en extra hälsokontroll också. Tre tusenlappar där, tretton tusenlappar där och 1250 kronor här. Kostnaderna drar snabbt ihop och blir betydande för dem som följer våra regler i förhållande till dem som inte gör det. Det går inte att konkurrera på lika villkor när vi har styrande i det här landet som inte gör annat om dagarna än att sitta och fundera på hur de ska kunna klämma företagen på mer pengar. Hur ska en Svensk åkare kunna räkna på ett jobb utomlands där man inte har samma skattetryck och regelverk?

Det som stör mig mest är att vi redan betalar fruktansvärt mycket skatt som sägs gå till skola, vård och omsorg men ändå måste vi betala rätt saftiga summor när vi går dit. Dessutom är maken faktiskt mer eller mindre dittvingad av staten den här gången.

Det är inte bara det att våra möjligheter att återinvestera ett eventuellt överskott begränsas kraftigt av alla avgifter. Som företagare tappar man lusten att utveckla och att utvecklas. För nationens bästa måste företagsklimatet förbättras. I alla led, såväl politiker som tjänstemän måste värna mer om våra inhemska företags möjligheter att verka och utvecklas. I alla fall om det är tillväxt man eftersträvar.

scania, scania vabis, cat, caterpillar 320

Nu har det framkommit att maken eventuellt kvalar in i kategorin för dem som kan förhala det här läkarbesöket något år. Då behöver han i dagsläget bara göra en hälsodeklaration, fixa ett synintyg för en hunka samt betala 315 kr för själva körkortet. I hans papper står det dock att han ska ha ett läkarintyg. Det blir till att sätta sig ner och bena i det här. Byråkratin är underbar.