21 000 döda kycklingar

Som rubriken lyder dog 21 000 kycklingar under transporten. Om detta kan man läsa i en artikel nyligen publicerad i ATL (Länk här). Först tänkte jag att något gått fel med syretillförseln under leveransen men när jag läste vidare visade det sig att det rörde sig om dagsgamla kalkonkycklingar som fraktats med FLYG från Kanada till Nederländerna, mest troligt har temperaturen sjunkit för lågt i lastutrymmet där kycklingarna förvarats.

För alla oss som sysslar med höns är vetskapen om hur sköra småkycklingar är en självklarhet. Ingen vettig människa skulle få för sig att skicka en kyckling med flyg över hela Atlanten.

Alltså vilket vansinne. Hur dum får man vara? Om det nu är så viktigt att få över kalkonerna varför skickade man inte bara äggen för att kläcka dem på plats? Hela den här historien är så full av absurditeter.

Att sådana här transporter äger rum beror mest troligt på att det är billigare (pga av stora effektiva anläggningar) att kläcka fram kalkonerna i Kanada än i Nederländerna, men det kan också vara så att företaget som säljer kalkonkycklingarna har patent på just denna genmanipulerade variant och inte säljer annat än levande djur. Men ska det få vara såhär? Ska jakten efter billig mat verkligen få överskugga allt sunt förnuft?

Tänk på detta nästa gång ni äter ute eller handlar i affären. Välj lokalproducerat eller i alla fall Svenskt annars fortsätter vi stötta den här typen av vansinne.