Laxkebab

Igår blev det laxkebab på Vilhelmina Gårdsbutik till middag. Vi håller på att snygga till lite i köket (före- & efterbilder kommer) och i går var kökskillarna här. De har bytt alla skåpluckor och en del bänkskivor. Detta har medfört att vi haft lite begränsade matlagningsmöjligheter de senaste dagarna. Det blev alltså restaurangmiddag. Vilhelmina Gårdsbutik är ett i grunden fiskförädlingsföretag som utökat med försäljning av lokalproducerade varor och livsmedel samt restaurangverksamhet.

Laxkebab
Laxkebab

Jag åt en galet god laxkebab. Lax i pitabröd med sallad och dressing samt lite potatissallad à part. Barnen ”safeade” och åt pannkakor, här får man dem med hjortronsylt och grädde. Jag tycker annars det är svårt att äta ute då man kan vara ganska säker på att man inte får bra råvaror. Jag får helt enkelt dåligt samvete över vad jag stoppar i mig själv och barnen. Hamburgare och pizza går tyvärr helt bort, visst händer det att vi också ”trillar dit” men det blir längre och längre mellan gångerna. På cafè-rastauranger är det ofta också halvfabrikat överallt numera. Men på Gårdsbutiken vet jag att den mesta fisken är odlad här i ”byn” så den är helt klart lokalproducerad.  Vad fisken ätit för foder vet jag inte men jag hoppas att det inte är allt för mycket palmolja och GMO-majs. Det hade känts ännu bättre om det funnits betalningsvilja hos kunderna så att restaurangerna kunnat erbjuda helt ekologiska rätter, men desto mer vi efterfrågar och köper eco desto billigare blir det 🙂

Tunnbröd
Tunnbröd

Riktigt gott tunn/knäckebröd från http://haragard.se/

Man ska ha en stor eloge på den här Gårdsbutiken då man säljer flera andra producenters produkter. Som turist måste detta vara ett Mecka. Man kan botanisera bland lokalproducerat bröd, rökt kött, får- & renskinn, souvenirer, ost, choklad, sylt, saft och hudvårdsprodukter. Självklart kan inte alla dessa små lokala företag skaffa en egen butik, det skulle inte vara vare sig praktiskt eller ekonomiskt men på det här sättet exponeras produkterna på ett ypperligt sätt för kunderna.

Sylter & inläggningar
Sylter & inläggningar

I Vilhelmina finns en producent som gör de mest underliga och fantastiska produkter. Vad sägs om kråkbärsgele? 🙂 http://tasteoflapland.com/info/helens-gardsbutik/

Närproducerad hudvård
Närproducerad hudvård

För dig som vill giftbanta är det bra med en så kort innehållsförteckning som möjligt.

Kött och fisk rakt över disk
Kött och fisk rakt över disk

Vilken skatt det finns i Vilhelmina

Basen i företaget som är fiskförädling har genererat flera SM medaljer i mathantverk, så det är inte utan att man känner sig stolt över att ha en sådan skatt runt knuten.

Det är också här som jag köper min gettvål. Någon gång i framtiden kanske jag får sälja min Highland Cattle fond här :). Man kan snabbt konstatera att då företag/människor går samman och hjälps åt med någonting, då blir det bra.

2 Kommentarer

  1. Och vilken service de har där inne sen! I somras köpte vi korvar och ostar och lite ren innan vi for hem. För att hålla de kylda varorna kalla så länge som möjligt fick vi krossad is i en vacuumförpackning att ta med.
    Mycket gott fanns det där inne:)

Kommentarerna är stängda.