4 avelsgrupper

Nu har jag äntligen ordnat upp grupperna i hönshuset ordentligt.

Grupp 1, Isabellfärgad Leghorn

Leghorn är en gammal ras som avlats fram i syfte att ge hönsägaren många ägg. Det är lätta höns med bra flygförmåga. Det är vanligt att folk blanda ihop leghorn med vita lohman, men det är en helt annan höna. Lohman är en hybrid och det är därför inte möjligt att kläcka fram egna lohmanhöns än om man skulle få tag på en tupp och en höna. Leghorn är till skillnad från Lohman lite grövre och enl mitt tycke en mer naturligt och sundare höna. De isabellfärgade leghornhönsen är lite annorlunda i färgen men annars i stort sett identiska med Gammal Svensk Vit Leghorn. Min grupp består av en tupp och 7 hönor.

Isabellfärgad Leghorn
Isabellfärgad Leghorn

Grupp 2, Svart och blå Australorp

Australorp är en kombinationsras, de ger med andra ord mycket ägg men även bra kött. Leghornhönsen är det nästan ingen mening att slakta då de är små och i mitt tycke lite sega. Australorparna däremot levererar fina slaktkroppar, samtidigt som de enl vissa anses leda rashönsens äggläggarliga. Min grupp består av en blå tupp och en svart tupp samt en blå höna och 5 svarta hönor.

Australorp
Australorp

Grupp 3, Vit Maran

Maranerna är mest kända för sina mörkt bruna ägg, men utöver ägg med tjusig färg levererar även de fina slaktkroppar. Maranerna klassas som en tung ras. De har lätt befjädrade ben vilket inte är positivt enl mig men men, jag vill ha mörkbruna ägg. De här hönorna har kommit igång och värper riktigt bra nu.

Vit Maran
Vit Maran

Grupp 4, Ljus och gul Columbia Sussex

Sussex är också en kombinationsras. De ger rätt bra med ägg och mycket gott kött. Just köttets milda smak var avgörande för att jag skulle satsa på dem. Mina ungar är nämligen lite känsliga för torrt och segt kött med viltsmak. Jag har tidigare haft Hedemora och andra lantraser men mina kräsna ungar är inte så förtjusta i det köttet. Gruppen består av en ljus tupp och en gul höna samt 3 gula hönor.

Sussex höns
Sussex höns

Som ni ser har jag ströat upp med halm även hos hönsen. Såhär långt är jag jättenöjd. Det är torrt och fint och det dammar inte alls. Senaste svängarna har jag tidigare ströat med torvmix, men det dammar på tok för mycket.

Kommer alla igång ordentligt med äggandet har jag 23 värpande höns, och då mina vänner kommer det bli full fart på äggkläckaren 🙂

Finns det någon därute som kan tipsa mig om en bra app där jag kan föra in statistiken från äggfabriken vore jag jättetacksam. Jag skulle vilja ha en funktion i telefonen där jag kan skriva in varje dag eller en gång i veckan hur många ägg varje grupp levererar. Tidigare har jag fört över siffrorna på ett vanligt papper men det papperet har en förmåga att försvinna. Det behöver inte vara en specifik äggapp utan en statistikapp av vilket slag som helst funkar.

 

 

 

3 Kommentarer

  1. Hej Anne-Maj. Jag har inte hittat någon bra app för detta än. Men när jag gjort det kommer jag absolut att skriva om det 🙂

    • Ja, det är ingen dum idé Lina. Tack för tipset. Men jag hade gärna haft den där ica-almanackan i telefonen på ett smart sätt. Jag har en jättebra app som heter iHatch och i den lägger man in all info om äggen man kläcker i maskin. Det har visat sig att jag kollar i den med jämna mellanrum när jag tänker, få se, hur var det nu, när kläcktes de här maranerna, borde de inte börja värpa snart, och så går man bara in i appen och ser exakt när de kläcktes. Hade jag haft detta i en almanacka hade jag fått bläddra mig leds innan jag hittat. Det är typ en sådan app jag letar. Har hittat en som heter numbers men den verkar vara så stor så jag vet inte ens om den ryms i telefonen och den kostar 109 kr 🙁

Kommentarerna är stängda.