5g kött/ person

I morse var vi ett gäng från vår lokala LRF-avdelning som stod utanför kommunhuset i Vilhelmina. Vi bjöd på lokalproducerad tunnbrödsmörgås och Norrländsk mjölk samtidigt som vi passade på att prata om vikten av de gröna näringarna i vårt samhälle. Alla politiker och tjänstemän som kom till jobbet stannade till och det blev många bra diskussioner.

Vi hade plockat fram siffror på vår lokala livsmedelsproduktion och hur vår kommuns självförsörjningsgrad ser ut. Visst ni att vi skulle få ungefär 1,3 gram lammkött och 2,7 gram nötkött per person och dag om vi skulle bli tvungna att klara oss själva? Vi skulle få ca 930 ml mjölk per person men siffrorna är från 2016 och sedan dess har minst en av de större mjölkbönderna lagt ner sin produktion. Dessutom bygger våra beräkningar på att vi skulle slakta alla ungnöt samt alla registrerade får, så siffrorna skulle förmodligen bli ännu lägre. Visst är det skrämmande?! 5g kött blir man inte mätt på och 930 ml mjölk räcker inte ens till 100g ost och vi har ingen som helst produktion av vare sig spannmål eller potatis att stötta oss på.

Vad gör vi då åt detta? Ja, från LRF`s sida jobbar vi hårt med att ta fram regionala livsmedelsstrategier och förhoppningsvis mynnar de ut i kloka politiska beslut i framtiden, men man kan inte poängtera för många gånger hur viktigt det är att alla handlar Svenskt och gärna lokalproducerat. Det fungerar nämligen så att om man som företagare (i det här fallet jordbrukare) vet att man får avsättning för sina produkter är det mycket större chans att man fattar beslut som inkluderar expansion och tillväxt i stället för avveckling och nedläggning.

Vi behöver också få in fler unga företagare inom de gröna näringarna. Medelåldern bland de som driver jordbruk i Vilhelmina idag är 58 år och det är oerhört viktigt att vi skapar möjligheter för yngre företagare att kliva in på den här arenan. Sedan får vi självklart hoppas att Trump, Kim och Putin kommer överens samt att klimatet håller sig stabilt, men en hyfsad beredskap och en vettig självförsörjningsgrad känns nästan nödvändig.

2 Kommentarer

Kommentarerna är stängda.