99% av Sveriges befolkning, död!

”Ljug inte, då tar ingen dig på allvar när du talar sanning” Det är ett mantra man fick höra då man var liten och som man upprepar för sina barn. Det är också något som jag skulle vilja säga till Naturskyddsföreningen. Idag släpper naturskyddsföreningen en ny chockrapport om bekämpningsmedel i frukt.  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fruktkorgens-varstingar_3503462.svd?sidan=1 För den som är det minsta lilla påläst är det inga nyheter som presenteras. Värst är vindruvor. Vindruvor är jordens mest odlade frukt och bara en liten liten andel sker genom ekologisk odling. Kanske behövs det sådana här rapporter för att folk ska vakna upp och efterfråga ekologiska viner, druvor och russin. För sådant här som pumpas ut i media är ju vad de flesta tror är sant. Men är det då sant?

Jag har faktiskt ingen aning. Mitt förtroende för Naturskyddsföreningen är vääääldigt lågt. Mycket synd med tanke på att de har en väldigt viktig funktion i samhället. Varför har de förlorat mitt förtroende då? Jo, pga den skräckpropaganda de kört gentemot det svenska skogsbruket. Naturskyddsföreningen gjorde ifjol en ”reklamfilm” där man visade upp bilder på milsvidda kalhyggen med text som rullade förbi ”Bara sedan 50-talet har vi kalhuggit 60% av våra skogar”. Det är som att säga ”Bara sedan 20-talet har 99% av Sveriges befolkning dött”.

Var är alla "kalhyggen"?
Var är alla ”kalhyggen”?

Den här bilden är tagen på ett berg i Vilhelmina. De vita fläckarna man ser i bakgrunden är Insjön, Malgomaj, Siksjön, en kraftlednigsgata och myrar.

Var är alla "kalhyggen"?
Var är alla ”kalhyggen”?

Den här bilden är tagen i Sollefteå, ett av norrlands kanske hårdast brukade skogsbruksområden. Självklart pratar vi inte urskog på någon av bilderna men det var inte heller det som Naturskyddsföreningen insinuerade skulle vara ett alternativ i sin film. Där vill man påskina att Sverige är ett enda stort ”kalhygge”.

Den typen av propaganda har säkert ett högre syfte och jag kan tänka mig att man måste nocka politiker för att de ska bemöda sig att fatta beslut, men ljuger man en gång kan man ljuga fler gånger.

Jag skulle gärna svälja hela rapporten om bekämpningsmedlen i frukten med hull och hår om jag inte hade haft ”skogsfilmen” i bakhuvudet. Själv köper vi bara ekologisk frukt och numera aldrig vindruvor (de finns inte ekologiska). Kan den här rapporten från Naturskyddföreningen bidra till att fler odlare ställer om till ekobruk så har man gjort en bra insats men vad kan ”skogsfilmen” bidra till? Att Svenska träprodukter blir dyrare och konkurreras ut av betydligt miljövidrigare Ryska, att vi aldrig får snurr på metanolframställningen och fördröjer omställningen från fossila bränslen, att det blir billigare att importera brasiliansk pappersråvara eller att de Svenska skogarnas ålder stiger och koldioxidupptaget minskar? Visst kan vi göra en hel del inom skogsbruket för att bli bättre ur miljösynpunkt men internationellt sett ligger vi mycket bra till. Nä, att ljuga lönar sig aldrig  längden.

2 Kommentarer

  1. Om man läser statist SLU så är den årliga avverkningen 80 miljoner m3sk, medan tillväxten ligger på 120 miljoner m3sk.
    Kontentan är alltså att det VÄXER mer än det avverkas.
    Föryngringsytorna är kanske inte alltid ”snygga”, men med tanke på vad det ger Sverige i inkomst så borde man skämmas när man tänker på att det ser fult ut. Dessutom vet skogsbolag vilka biotoper som är skyddade. Säkert kan mer göras och det finns sannolikt arter som är hotade på grund av skogsbruket. Men jag skulle vilja påstå att exploatering av städer och vattendrag också bidrar till dessa hot. Men, skog växer det mer än vad vi gör av med.

Kommentarerna är stängda.