Abborrar

Lyxmiddag
Lyxmiddag
 
Pimplar abborre
Pimplar abborre
Pimplar abborre

Vi har sportlov i veckan och idag var vädret så pass bra att vi gav oss ut på sjön. Det blev ett gäng abborrar. De var inte speciellt stora med ungarna ville ändå att vi skulle äta dem till middag.  Och ska man uppskatta abborre måste den nästan fileas och paneras.

Filea abborre
Filea abborre

Jag brukar hålla till utomhus, använda en vass kniv och göra det enkelt för mig. Sätt ner kniven bakom den främsta fenan och följ ryggraden med kniven. Låt inälvorna vara kvar i fisken.

Filea abborre
Filea abborre

Skär bort bukbenen.

filea abborre
filea abborre

Skär loss filéerna från skinnet.

byxa abborrfiléer
byxa abborrfiléer

Känn med fingret längs filen. Där man känner ”benen” skär man bort både ben och kött. Detta brukar kallas att byxa. Syns ganska tydligt varför 🙂

panera abborre
panera abborre

Jag dubbelpanerar alltid abborrfiléerna, inte minst för att det ska bli lite mer mat :). Först vänder jag dem i mjöl som jag saltat och pepprat, sedan vänds de i lätt uppvispat ägg och därefter i ströbröd. Ströbrödet gör jag av brödkanter som jag torkar och river.

smör & kokosolja
smör & kokosolja

Sådant som smakar bäst med lite smörsmak steker jag i både kokosolja och smör. Då får man det bästa av båda stekfetterna. Smaken från smöret, ytan och hälsoeffekten från kokosoljan. Här väljer jag den smakneutrala kokosoljan. Steker gör jag alltid i gjutjärnspanna. Teflon går självklart bort av flera orsaker.

Lyxmiddag
Lyxmiddag

Idag serverade jag abborrfiléerna med hemgjord remoulad-sås och kokt potatis. Så otroligt mycket godare än fiskpinnar och faktiskt inte så mycket jobbigare att göra. Behöver jag tillägga att ungarna slukade varenda smula :).

Jag hoppas vi kan fortsätta äta abborre från våra insjöar, men då måste vi se till att dels minska på användandet av fossila bränslen men också minska körskadorna i skogsbruket. Då man avverkar främst barrskog och dessutom kör sönder marken så att vatten från hygget rinner ut i våra vattendrag så frigörs kvicksilver. Kvicksilver i vattnet hamnar i våra fiskar och då i ganska hög koncentration i abborre. Att drastiskt minska körskadorna är ett steg i rätt riktning.