Äcklet i eco-maten

Jag blir lite irriterad på folk som är med i facebook-grupper som heter något i stil med ”Vi som bara äter eco” men ändå lägger ut bilder på larver eller annan ohyra i maten med texten ”Ååå fyyy så äckligt, ska aldrig mer handla på Coop i Värnamo”

Ska man framställa exempelvis mjöl ekologiskt så får man inte bespruta vetet vare sig där det växer, under tiden det förädlas eller packeteras. Vanligt icke ekologiskt vete besprutas på åkern, och det färdiga mjölet gasas ofta med giftgas för att eventuella skadeinsekter inte ska följa med dig hem. Själva anledningen till att man väljer ekologiska matvaror beror väl på att man vill slippa giftig gas, bekämpningsmedel, konstgödsel, tillsatser mm, eller hur? Själklart utgör de ekologiska livsmedlen en trivsam miljö för skadeinsekter, mögelsporer och bakterier i större utsträckning än ett besprutat livsmedel.

Så återigen: -Man kan inte stå på barrikaderna och skrika ”MER ECO” och samtidigt tro att man ska slippa mjölbaggar, rutten frukt och larver i salladen!!!!

Mitt kök är för tillfället invaderat av dessa små gäster.

Mjölbagge
Mjölbagge

Jag dammsuger skafferiet och förvara allt spannmål i tätslutande förpackningar men de små rackarna verkar ha slagit fast ordentligt. Men jag tänker som så, det är väl ändå ett friskhetstecken att de överlevt i den mjölpåse de först anlänt i. Självklart hade jag gärna varit utan baggarna men man kan ju inte både äta kakan och ha kvar den.