Adoption

Ruvande höna
Ruvande höna

Jag har en höna som valt att ruva i mitt högtalar-rede. Hon har varit så duktig och tagit så väl hand om sitt enda ägg i ca 3 veckor men ingen kyckling har kommit. Därför lyste vi ägget och kunde snabbt konstatera att där aldrig funnits något liv.

Befruktat vs obefruktat ägg efter 7 dagar i kläckaren
Befruktat vs obefruktat ägg efter 7 dagar i kläckaren

Är ägget befruktat kan man efter bara 3-4 dagar se en spindel av blodådror om man lyser på ägget med en stark lampa. Är ägget obefruktat så lyser hela ägget som en klar lampa.

Det kändes så hemskt att bara låta henne fortsätta ruva, speciellt då hon verkligen ansträngt sig och skyddat ägget med sitt liv. Hönor som är bra ruvare ligger stilla på sitt ägg i 21 dagar. Hon springer bara snabbt (verkligen snabbt) upp och äter och dricker då det verkligen behövs. Hon vänder sitt ägg omsorgsfullt ett par gånger om dagen så att inte kycklingen ska fastna i äggskalet. Det är fascinerande att  se hur det här beteendet ändå sitter trots att ingen av mina andra hönor ruvat, men det gjorde att det nästan blev ännu mer hjärtskärande att se då ägget var tomt. Men som genom ett trollslag träffade jag på Ann-Jessica på Forsnäs hemman och hon hade dagsgamla kycklingar. http://forsnashemman.blogspot.se/

Då jag var liten hade vi gäss och en gås valde att ruva, men hon blev så exalterad över en vattenpöl en dag så hon glömde bort sina ägg och kycklingarna dog inuti äggen. Då köpte vi några nykläckta gässlingar och smög in under henne och hon adopterade dem på en gång. Nu har jag försökt agera adoptionsförmedling till min lilla höna. Fick köpa två kycklingar av rasen ölandshöns av Ann-Jessica.

Adoptionsleverans
Adoptionsleverans

Vred upp värmen i bilen på max och placerade kartongen på passagerarsidan i bälte och med stolsvärmaren på full effekt. Väl hemma smög jag in kycklingarna under den ruvande hönan och slängde hennes ägg. Innan jag gick och la mig så såg det ut som om hon anammat sin roll som adoptivmamma. Nu när jag går ut får vi se om hon fixat uppgiften att hålla dem varma hela natten.

2 Kommentarer

  1. Ja, det är helt magiskt att kunna hjälpa någon annan än om det är en liten höna 🙂 <3

Kommentarerna är stängda.