Äggat upp

reden. ägg

Nu har jag fyllt upp kläckaren för sista gången i vår. Hade bestämt att inte köpa in några nya raser men kunde inte hålla mig. I går kom det en försändelse med ägg från Plymouth Rock och Silverudds Blå.

Plymoth Rock har vi haft tidigare här på gården och de har varit saknade, främst av barnen, det är nämligen oerhört tama och trevliga höns. Kycklingarna är dessutom könsvisande. Hönkycklingar har en liten ljus fläck på huvudet och tupparna en stor fläck. Det spelar iof inte så stor roll om kycklingarna är tuppar eller hönor då vi göder upp och äter tupparna, men det är ändå kul att kunna se hur många det blir av varje sort.

Tuppgalartävling

Plymouth Rock är en kombinationsras som växer fort och lägger många ägg. Rasen har funnits i Sverige i sedan 60-talet och räknas till kulturraserna. Även Silverudds blå är en kulturras som framavlats under 80-talet av Martin Silverudd. Hönsen värper många ägg och det bästa av allt är att äggen är gröna. Det blir en väldigt snygg äggkorg när man får lägga i några annorlunda färger. Sedan fyllde jag upp kläckaren med maranägg, australorpägg och sussexägg från vårt eget gäng. Nu är det några spännande dygn innan det går att kontrollera hur många som tagit sig. Men inget är väl som väntans tider, går det väl blir det 50 nya kycklingar om 21 dagar.