Allmogefåren Åsenfår

Härdiga, vana att klara sig på sparsamt bete, goda mödrar och användbar ull är några av Åsensfårens egenskaper. Åsenfår är en ras som tillhör gruppen Svenska Allmogefår, vissa besättningar bevaras i genbank. Våra får är inga genbanksfår men en av tackorna har stamtavla, det låter lite häftigt va?

Lamm av rasen åsenfår
Lamm av rasen åsenfår

Kanske är lamm de i särklass sötaste djurungarna som finns. Vem kan låta bli att bli kär i en liten sockersöt krabat som trippar fram på smala ben och pyttesmå klövar. Då de är på lekhumör så sprätter de rakt upp i luften och lek-stångas.

Vår plan är att de ska kunna gå i samma hage som highlandarna.

Vilka är NI!!!??
Vilka är NI!!!??

Vi hämtade fåren i djurtransporten (Det är för övrigt en kärra som vi hyr ut om det är någon som behöver hyra en oöm djurtransport (typ djur med horn)). Jag hade sedan tidigare gjort i ordning en avskild del i hagen dit inte highlandarna har tillträde. I den delen ställde vi upp ett nät och körde in transportvagnen. Vi satte upp nätet då vi inte riktigt visste hur djuren skulle reagera samt hur vana fåren var vid eltråd. Fåren var verkligen jättelugna. De har gått tillsammans med fjällkor innan så de var inte alls rädda utan gick nyfiket fram för att snusa. Kossorna såg lite misstänksamma ut.

Highland v/s Åsentacka
Highland v/s Åsentacka

Då vi såg att det gick så bra och att både får och kor var så lugna så tog vi bort nätet och lät de snusa på varandra ordentligt. Vi har dock inte släppt ihop dem än utan väntar nog några dagar till.

Det här är ett mycket bra exempel på hur man INTE ska servera hö. Utan balhäck så drar de ut och trampar ner mer än de äter, men vi har bara en häck så det får gå för den här gången. Förhoppningsvis så kan vi släppa ihop dem redan i veckan och får de äta ur samma bal och dricka ur samma ho som kossorna.

Vi har inte riktigt bestämt hus vi ska göra med dessa till hösten men både vi och barnen är superförtjusta i de här rätt lätthanterliga djuren så det lutar mot att de blir kvar några stycken 🙂