Älskade djur :-(

Vår dotter fyllde 6 år i veckan. Hon har alltid gillat hästar och jag har nog också själv alltid drömt om att kunna galoppera iväg över en äng på en ståtlig häst, så hon fick 5 st ridlektioner i födelsedagspresent. Jag är jätteallergiskt mot hästar, fick en gång rida på grannens lilla ponny och jag trodde att jag skulle klia bort halsen efter den ridturen men det var ju över 20 år sedan. Tänkte att allergin kanske hade mildrats, jag verkar ju tåla kossorna utan bekymmer och med katterna funkar det ju också riktigt bra. Tor är också allergiskt men han följde med ändå med samma inställning.

borstning
borstning

Elna fick börja med att borsta (eller heter det rykta) hästen. Hon var väldigt blyg för ridfröken så jag hjälpte henne lite. Hästen hade så otroligt mjuk och skön päls. Tor stod i dörröppningen och tittade på. Väl uppe på hästen strålade Elna, på bilden ser hon lite reserverad ut men det är nog snarare för ridfröken som hon är lite avvaktande mot. Elna ser verkligen upp till äldre tjejer, speciellt hästtjejer. Den här hästtjejen är dessutom jätteduktig och Elna insuper allt hon säger.

Det var verkligen fint i det lilla stallet, välstädat och med allt snyggt och prydligt på sin plats. Det fanns också en svart Nordsvensk i stallet och det luktade underbart <3

Grimmor och bett
Grimmor och bett
sadlar
sadlar

Men jag kände ganska snabbt att det inte funkade med mina luftvägar. Tor hade för länge sedan gått ut och jag anslöt mig till honom, där satt vi på ett brunnslock med rinnande näsor, hostandes och kliandes. Vistas jag i en miljö där det kryllar av djurepitel blir det till slut så att det kryper i skinnet. Det känns först på ryggen och när jag känner den känslan då vet jag att det är illa.

Elna och ridfröken gick iväg  på en tur medan jag och Tor kippade efter luft. De var borta i ca en timme och Elna var överväldigad då de kom tillbaka. Hon hade själv fått starta och stoppa (heter säker något annat) hästen och ridfröken hade sagt att hon var duktig och att hästen verkade lyda henne bra. Hon var så glad och jag önskade att jag kunnat känna samma entusiasm.

Allergimedicin
Allergimedicin

Då vi kom hem fick jag mer eller mindre rusa in för att hämta medicin (urkorkat att inte ta med). Med en clarityn, en singulair, en puff airomir och en spray livostin var jag och Tor ändå ganska snabbt på banan igen. Men i morse var mina ögon helt igenmurade och jag fick ta extra luftrörsvidgande vilket jag aldrig brukar behöva göra numera.

Jag blir så arg på dessa allergier. Vet att våra problem är en fis i väldsrymden för många och att det finns värre saker att oja sig över men jag kan inte låta bli. Varför jag blir så arg beror såklart på att det drabbat just oss men också på att det förmodligen är något som vi människor skapat själva. Visst, ökad renlighet har såklart räddat fler människoliv än motsatsen men det här med alla miljögifter hade vi kunnat vara utan och kanske sluppit en del allergier. Känner mig lite bitter över detta men vem vet det kanske finns allergivänliga hästar också.

Elna önskade sig en annan mamma och bror igår men vi hoppas att hennes pappa kan hänga med nästa gång istället.