Ändrade familjeförhållanden

Vi har gjort lite omstruktureringar i djurbesättningen. Fåren har blivit sambos med kossorna vilket fungerar alldelens utomordentligt. De delar ligghall och verkar kunna samsas om vattenhon. Mest troligt kommer de kunna äta ut samma bal i vinter också, det känns bra. Vi har mer eller mindre bestämt oss för att behålla 4 tackor. Det kommer inte bli roligt att slakta de andra då de här fåren verkar vara väldigt ”känsliga”. De har en tendens att sura om man delar flocken så jag gruvar mig kan jag säga.

Fåren har verkligen glimten i ögat
Fåren har verkligen glimten i ögat
Kossor och får i samma hage funkar fint
Kossor och får i samma hage funkar fint

Man ska tydligen undvika att ha lammande får och kossor tillsammans då kossorna kan få nån bakterie som tackorna utsöndrar under lamning, men om det skulle bli aktuellt med lamning i vår så har jag en plan B för den händelsen. Hönsen flyttar ju ut ur grishuset till hösten så då får jag städa upp det till tackorna om de skulle behöva ett lite mer ombonat boende.

Valter har flyttat för gott nu. Vi är ganska övertygade om att Freja kommer få en kalv inom kort och Frigg blev betäckt för några veckor sedan så hon får förhoppningsvis kalv i april. Valter hade med andra ord slutfört sitt uppdrag här hos oss och han såldes vidare för ny befruktningstjänst.

Valter
Valter

Men vi har redan bokat upp en ny liten tjurkalv från Långsjö Lantbruk i Vännäs http://langsjolantbruk.blogspot.se/, Ska bli så spännande att hämta hem honom i höst.