Änglavakt

Igår när vi skulle lasta en tjur höll det på att gå illa.

Vi hade att välja på att skicka honom med slaktbilen eller att skjutsa honom själva i hästfinkan de 17 milen som det är till slakteriet. Både jag och Mattias är alldeles för blödiga för vårt eget bästa så vi valde att skjutsa in honom själva. ”Inte ska väl han behöva stå på en okänd slaktbil med en massa andra okända djur i onödan”. Vi försäkrade oss själva om att det var rätt beslut och motiverade vårt val med att tjuren hela sitt liv levt i frihet utomhus och att miljön i en slaktbil skulle innebära onödig stress. Vår hästfinka var han nämligen van att åka i då vi flyttat dem mellan betena i den.

När vi skulle lasta lockade jag in honom i vagnen med hjälp av bröd, jag tänkte att jag skulle ge honom några extra brödskivor när han varit så duktig och klivit längst in i vagnen. Mattias tänkte att han skulle smälla igen bakbalken så fort tjuren var inne och att jag skulle ha hoppat ut genom framdörren. En rejäl miss i kommunikationen alltså. Tjuren blev såklart rädd när Mattias stängde bakbalken och han ville då hoppa ut genom framdörren, men där stod ju jag. Det slutade bara på ett sätt. 600 kilo tjur styrde ut mig genom dörren och hoppade över mig som hade ramlat ut baklänges. Det var klövar och långa ben över allt men inte ett enda av dem träffade mig.

Man kan välja att se på det inträffade på två sätt. Endera hade jag änglavakt eller så valde han att inte kliva på mig. Jag hoppas på det första alternativet. Tjuren gjorde nämligen bara en liten promenad runt bilen sedan gick han lugnt in igen i vagnen genom den lilla framdörren och vi skjutsade honom sedan till slakteriet.

Det är inte utan att jag känner mig lite rutten som dödat någon som just valt att skona mitt liv, men samtidigt kan man ju se det som om alla djur hela tiden skonar ens liv genom att inte trampa ihjäl en.

Hur som helst fick jag slaktklassificeringen mailad till mig bara någon timme efter det att vi lämnat honom. Det känns bra att veta att han bara fick kliva av och gå raka vägen till avlivning. Men även resultatet av klassningen gjorde mig glad. Tjuren har bara ätit gräs och hö hela sitt liv, skuttat i stora hagar både sommar och vinter men ändå byggt upp fina muskler och ett helt perfekt fett. Så något gör vi ändå rätt trots att vi bara går på känsla och inte efter siffror.

Nu kommer köttet hängmöras i två veckor för att sedan styckas och paketeras. Jag har några lådor obokade så om du är intresserad av kött från ett djur som påverkat klimatet och naturen positivt, bara ätit gräs och hö (grass fed), varit älskad och inte blivit stressad, hör av dig.

Köttet vakuumpaketeras i lådor om 10 kilo med 5 kilo fina styckningsdetaljer och 5 kilo färs. En låda kostar 1900 kr, 2 lådor 3490kr (inkl moms). Vi kommer leverera till Vilhelmina och Umeå, frakten ingår. Vid intresse hör av dig via mail på ida@miioentreprenad.se

 

3 Kommentarer

  1. Hej Ida!
    Hoppas du skickar djur med djurbilen nästa gång.Djuren är lugna tillsammans med kompisar.Problemet är nog hornen. Ni ska avhorna eller satsa på hornlösa.
    Vill att ni ska va skadefria så ni får jobba många år till. Kram / Ingegerd

    • Hej Ingegerd!
      Jo, hade vi bara haft fler att skicka samtidigt hade vi absolut tagit djurbilen. Ska försöka planera in det så nästa gång. /Tack och Kram <3

Kommentarerna är stängda.