Ansvar

Elna har tjatat och tjatat om att få en kanin. Ni, vet det där vanliga: ”Jag looooovar, jag loooovar att ta hand om den!” Det är ju en rätt klassisk fras om man säger så. Men i helgen kom hon dragandes med ett väldigt starkt argument. Det är nämligen så att hennes bror fått både en ny cykel samt en egen traktor i sommar. Traktorn fungerar visserligen inte men barnens far och farfar har lagt ner åtskilligt med arbete på att få hit traktorn och det planeras även för minst en helgs skruvning och säkerligen en del inköp av reservdelar. Att ens försöka ställa detta i relation till en enda fjuttig kanin var såklart inte hållbart, både jag och min man var tvungna att hålla med om att hon borde få den där kaninen.

MEN vi bestämde ändå att vi skulle köpa en kanin av köttras så att den iaf går att äta upp om hennes löfte om att sköta den skulle brytas. Jag har lättare att försvara det här med att lite lättvindigt skaffa ett djur om man iaf kan äta upp dem, om det inte skulle funka. Äta måste vi ju och jag serverar hellre en kanin som vi fött upp själva än chicken nuggets från frysdisken.

Nu hoppas vi att vi slipper äta kanin och att deras relation i stället kommer förbli lika kärleksfull som den är just nu.

Kaninen är av rasen Gotlandskanin och kommer från genbanken Forsnäs Hemman. AJ på Hemmanet är verkligen en inspirationskälla. Hon räds inte att hugga i, prova något nytt eller gammalt. Läste någon stans att  just nu sitter 95% av Sveriges kvinnor med frökatalogen på bordet, Ernst i Tv-rutan och önskar att de levde det liv som 5% av Sveriges kvinnor lever ute på landsbygden.  Detta var såklart en generalisering och procentsatserna stämmer inte heller men visst är det konstigt att det är så många som drömmer om ett liv på landet men i verkligheten så kommer de aldrig hinna skaffa ens en sommarstuga. Ja, det var bara en reflektion.

Här på gården finns förutom nötdjur, får, grisar, höns, akvariefiskar och katter nu också en kanin. Har man redan ett djur så kan man lika gärna skaffa ett till. Man är redan ”bunden”, bunden att ta ansvar och det är precis det människan mår bra av 🙂

4 Kommentarer

  1. Så kul att läsa om allt som händer på er gård! Finns de nån chans att få komma på, typ studiebesök eller vad man ska kalla det.? 🙂 vet att min lilla kille här hemma skulle bli överlycklig, mamman i huset med för den delen! /Ida

    • Tack <3 Självklart får man komma på studiebesök 🙂 Någon gång i mars-april väntas det komma lammungar. Då kanske det skulle passa?

  2. Men så roligt! absolut kul att komma då de lammats. Vi väntar också lamm till våren så vi får försöka när dom är färdiga här 🙂 och så är de ju kul med en utflykt på vårkanten då de är fint väder och lite varmare 🙂 Mvh, Ida

Kommentarerna är stängda.