”Är inte den där pressen för stor för er?”

Nu har höskörden börjat. Vi har slagit ut vad vi hoppas är en första skörd här hemma. Förmodligen rullar vi ikväll eller i morgon. Vi har köpt en ny balpress så det känns extra spännande i år, men vår investering har tydligen skapat huvudbry för vissa. Jag kan till viss del förstå de som höjer lite på ögonbrynen då ekipaget nästan är lika stort som lagården, men samtidigt förstår jag inte hur folk tänker, eller snarare ”inte-tänker”.

Vet inte hur många kommentarer vi fått från folk som sagt något i stil med: ”Hur går budgeten ihop på den där”, ”Är den inte liiiite för stor för er”, ”Vem har hjälpt er med den kalkylen”? osv osv.

Den här balpressen kostade oss ungefär lika mycket som en sådan här:

Eller en sådan här:

Sällan hör man någon ifrågasätta tankeförmågan hos de som köpt sig en begagnad husvagn, och hur många balar kan man rulla med en båt?

Vi hade tidigare en separat press och plastare. Problemet med ett sådant system är att det tar tid mellan det att balen blir rullad och att plasten kommer på. Under den tiden kan mycket skit hinna hända i balen (mögel, värmeutveckling mm). Det absolut bästa fodret får man om man kan plasta så snabbt som möjligt, och det kan vi med den här nyare pressen.

Sedan i mars har vi jobbat med att ta fram ett verkligt gott smör. Nu är vi riktigt nära och om allt går som det ska kan vi lansera vårt LapplandsSmör inom ett par veckor. Men det spelar ingen roll hur noga jag är när jag separerar, syrar, kärnar och saltar smöret om inte råvaran (alltså mjölken) är den absolut bästa, och det kan den bara bli om kornas grovfoder håller toppkvalitet.

De flesta Svenskar har fått broschyren ”När krisen eller kriget kommer” i brevlådan. Där står det att vi ska bunkra upp med köttkonserver, messmör och torrmjölk. En konservburk eller en påse med pulver ser kanske ut att komma utspottad från en maskin, men jag kan upplysa er om att både köttet i köttfärssåsen och torrmjölken kommer från riktiga kor. I dessa oroliga tider är det således betydligt mer anmärkningsvärt att folk investerar i husvagnar och båtar än balpressar.  Eller hur?!