Är SLU helt opartiska?

Nu tänker jag göra en ”Lennart Holmlund” och slänga ur mig en massa frågor:

Livsmedelsverket är ett oberoende organ som har till uppgift att ta fram riktlinjer för vad vi bör äta för att må bra. Kan det vara så att livsmedelsverket får mycket ”fakta” som ligger till grund för sina rekommendationer till läkare, distriktsköterskor, kostchefer, kommuner och allmänheten från ILSI http://www.ilsi.org/Pages/HomePage.aspx , en organisation som tar fram kostråd till hela EU?

Insjöfisk
Insjöfisk

Kan det också vara så att ILSI`s styrelse består av människor som sitter på två stolar och har kopplingar till Coca Cola, Galaxo, Kraft Foods, Pfizer och Mc Donalds? Många röster höjs kring detta just nu. Man menar att det är lite konstigt att chefer för de största läkemedel- och livsmedelsproducenterna kan ta fram kostråd till en hel världsdel, de har ju ett egenintresse inom området och risken är ju då att man vinklar sina rekommendationer så att de ska ge klirr i den egna portmonnän.

OM det nu är så att det här stämmer kan man ju undra om det här förhållandet finns inom andra branscher? Skogsbolag, maskintillverkare, utbildare, skogsentreprenörer, ja hela skogsbranschen men även privata markägare lyder under de forskningsresultat som SLU publicerar. Kan det vara så att SLU`s verksamhet delvis finansieras och styrs av statliga och/eller privata bolag? Kan det i så fall vara så att de rapporter som publiceras av SLU på något sätt inte är heeeelt opartiska?

Vax mot snytbagge
Vax mot snytbagge

Kan det t.ex. vara så att SLU tar fram en rapport som säger att erfarna förare hugger lika effektivt i bestånd med mycket underväxt eftersom att de styrande inom SLU vill ha just en sådan rapport?

Öka produktionen
Öka produktionen

Nu slängde jag ur mig lite frågeställningar som jag funderat över. Förhoppningsvis tänker jag fel, jag är ju trots allt rätt blond, rätt ung och dessutom kvinna. Hoppas jag får möjlighet att söka svaret på mina frågor någon gång. Det är ju så besvärligt att gå omkring ovetande.

2 Kommentarer

  1. Forskningsmedel kommer från olika håll, det kan vara olika forskningsprogram inom EU, företag eller andra organisationer. Så ingen rapport är nödvändigtvis den andre lik. Det kan definitivt vara pengar som styr, men också intresse, erfarenheter och handledare/professorers inställning. Personligen så tycker jag att den bästa forskningen görs när både akademi och industri möts och är engagerade för frågan. Jag sitter i andra delen av värdekedjan – för visst vet ni att vi gör korvskinn och kläder av tall och gran? 🙂 vi har nog mycket att lära varandra, på alla sätt och vis.

    • Ja, det görs så himla mycket bra och intressant forskning som för oss vanliga medborgare låter så smart och självklart men då det kommer till att kommersialisera såna här klockrena produkter så tar det stopp…?? NASA påstår sig tex ha lösningar för världens alla problem med avlopp- och vattensystem men då det kommer till kritan så blir det liksom inte av. Och varför kommer inte biodieseln ut på marknaden? Man undrar ju om det är ekonomiska aspekter som styr… Jag tror också att forskning och utveckling når bäst resultat om den görs i samarbete med näringslivet. Problemet är kanske att i toppen blir näringslivets intressen ganska smala…kanske?

Kommentarerna är stängda.