Årskrönika

Såhär på nyårsafton passar det bra att bli lite sentimental över året som gått. 2015 har på en del sätt varit rätt ”tungt”, än om jag verkligen inte har något att klaga över egentligen. Dessutom ser det mesta ut att ordna upp sig nu inför 2016.

Vi (M.II.O) inledde året med en rätt hård tvist med en leverantör där det stundtals såg rätt mörkt ut. Men tack vare jurister, goda kontakter samt också någon sorts existerande rättvisa lyckades vi ta oss ur hela historien helskinnade.

Läget generellt för skogentreprenörerna har väl inte varit direkt ”all time high” under 2015 men vi har hankat oss fram och nu inför 2016 har vi skrivit ett nytt avtal men Sveaskog. Det blir en ny erfarenhet för oss som tidigare mest kört åt Norrskog. Vi kommer givetvis köra vidare med en grupp åt Norrskog men den andra gruppen blir alltså dräng under statliga Svea. Det känns spännande, positivt och stabilt.

För skogsbruket i övrigt hoppas jag att vi får utföra fler hyggesfria avverkningar åt privata markägare under 2016 än vad vi fått göra tidigare. Vi har dessutom helt nyligen blivit skogsägare själva. Jag ser verkligen fram emot våren då vi får gå igenom nyförvärvet och planera framtiden för det skiftet.

Hemma på gården har det hänt en hel del. Vi har blivit med kalv, med får och med kaniner. Vi blev klara med nya hönshuset och nya slaktboden. Fåren har skänkt oss så mycket glädje, nya erfarenheter, massor med arbete och fint kött.  Skinnen har jag inte fått tillbaka än från berederiet men jag ser verkligen fram emot den leveransen.

Att Freja fick en kalv var också en enorm glädje. Tänk att vi lyckats skapa förutsättningar för nytt liv. Det är ganska fascinerande bara det. Tänk dessutom att jag till slut lyckades fånga det där lilla vilddjuret och sätta märken i hennes öron. Vi har också skaffat en ny tjur. Den mest bedårande lilla varelse man kan tänka sig. Honom skulle jag gärna ta in i tv-soffan om kvällarna.

Vi har börjat bruka jorden på riktigt i år. Tidigare har jag hållit mig till att försöka odla broccoli och tomater men i år skalade vi upp produktionen. Vi skaffade slåtter- och balutrustning för att kunna bärga skörden som visserligen blev urusel i år, men förhoppningar om en riklig skörd till sommaren finns.

Vi har hållit oss rätt friska i år. Mattias har visserligen haft bekymmer med sitt diskbråck men i skrivande stund är han riktigt bra. Ungarna och även jag själv har varit förvånansvärt krya det senaste året (peppar peppar). Nu klurar vi starkt på en kollektiv hyposensibilisering, kanske blir 2016 året då vi gör slag i saken.

Så vad har jag egentligen att klaga över? Nä, det har nog varit ett rätt okey år, och som det ser ut nu kommer 2016 bli ännu bättre. På skolan kommer jag att undervisa i hem- och konsumentkunskap under nästa termin. Det kommer bli fantastiskt spännande. Vi har bokat en ny kretaresa till våren. Jag hoppas verkligen att värdsläget stabiliseras så att vi får åka och ladda upp en vecka inför en fullspäckad sommar.

Nu blickar vi framåt mot ett gott odlingsår, god hälsa, ett stabilt skogsbruk, lamning, kalvning, kaninbäbisar och kycklingar. Igår la jag in Cou-nu ägg i kläckaren. Ska bli riktigt kul att se hur de växer till sig 🙂