Återbrukat hö

Alla höns har tvingats vara inomhus hela hösten och vintern pga fågelinfluensan. Nu har jordbruksverket äntligen konstaterat att den värsta faran är över och det finns hopp om att få öppna dörren åt dem inom kort. Vi har dock ett ganska tjockt snötäcke kvar så än vägrar mina hönor att gå ut. Men om ett par veckor borde de vara på hugget.

När hönsen inte kan gå ute och äta grönt blir gulorna i äggen rätt trista och bleka. Vissa köpeägg kan ha jättegul gula men då beror det på att man tillsatt ämnen i fodret som ger färg. Det tycker jag känns onödigt och jag blir lite irriterad på mig själv att jag inte kommit på det här med höboss tidigare.

Både fåren och kossorna är experter på att dra ut hö när de äter. Det hö som landat på backen vill de inte ha så det blir liggande.

Nu har jag kommit på att hönsen uppskattar det här höet som kreaturen ratat. Varje dag tar jag ett fång och slänger in hos hönsen.

Dels håller de sig sysselsatta en stund, de sprätter och krafsar och får på så sätt något att göra. Men de pickar även i sig lite hö och de hittar en hel del frön som slinker ner. Jag tycker mig se att gulorna blivit aningen gulare sedan jag började med detta. Att det skulle ta så lång tid att räkna ut, att även höns gillar ”second hand” och ”återbruk”.