Att döda ett djur

Har man skaffat djur så måste man också vara beredd att döda.

Idag då vi kom hem från jobb och skola hade 10 små vaktlar kläckts. De såg ut som små popcorn inne i kläckaren. Små som humlor, gula och fjuniga. Men mitt i allt det förtjusande duniga så såg jag en avvikelse. En av kycklingarna hade en missbildad fot. Det såg ut ungefär som om den var bruten vid fotleden och tårna kunde den inte räta ut. Det var bara ett att göra. Det är inget roligt beslut att fatta, men ibland så måste man.

Då nykläckta kycklingar måste avlivas tar jag med mig en liten plastpåse, går ut till vårt brunn som är ett rätt stort gjutet betongbrunn. Jag säger förlåt till kycklingen, stoppar den i plastpåsen och drämmer den av full kraft i brunnet. Självklart är den stendöd efter första smällen men jag brukar drämma till någon extra gång också. Man känner sig som en lurk men det är såklart ändå det bästa, framför allt för kycklingen.

Både korna, katterna och hönsen var ute och jag är övertygad om att de visste vad som hände. Efteråt stod jag en stund hos korna och kliade dem under hakan. En av katterna kom fram och klättrade upp på axeln, hönsen som annars håller sig lite för sig själva kom också fram för att liksom säga ”-Det gör inget, vi förstår <3”

P1070878

Än om det innebär en hel del arbete, och dessutom en del jobbiga uppgifter så är det helt klart värt det, att ha djur alltså. Vi vet att i stort sett allt vi äter är schyst producerat, inga djur utsätts för onödigt lidande och de lever de bästa djurliv ett lantbruksdjur kan leva, den känslan går det inte att sätta ett pris på.