Auktoritär, beskyddande och rättvis

Stresshantering, mindefulness, samtalsterapi.. you name it, men inget slår en hönsflock.

Att sitta i lugn och ro hos hönsen och betrakta dem är som balsam för själen. I morse förundrades jag över min ledartupp som viger sitt liv åt att leda flocken, och det är ett jobb han gör exemplariskt. Förmodligen kommer det också leda till ett alldelens för kort liv men jag tror att han är medveten om den risken.

Tuppen som lyckas erövra ledarrollen har en tuff uppgift framför sig. Han söker föda åt resten av flocken, när han hittar godsaker talar han om för hönsen att här kan ni komma och äta. När hönsen och de andra tupparna anslutit sig reser sig ledartuppen över den febrilt pickande flocken. Han spanar både upp i skyn samt runt omkring efter faror. Dyker det upp en inkräktare är han snabb att visa vem som bestämmer. Det är med hög svansföring och högburet huvud han möter sina fiender. Katten har inte en chans, han försöker inte ens när ledartuppen finns i närheten. Katten vet sin plats, hönsen äter först, blir det några rester över kan han möjligtvis få en smakbit.

Det här beteendet  är ett framgångsrecept för hönsflocken. Få rovdjur vågar sig fram, men skulle exempelvis en räv göra ett anfall så är det tuppen som ryker först. Tuppen går till angrepp på rovdjuret och sätter sedan iväg för att avleda anfallaren. Just detta tragiska men heroiska öde fick min förra ledartupp möta. Räven högg en höna, tuppen kom till undsättning och lyckades få räven att följa efter honom långt ifrån hönsflocken. Till sist ficka han se sig besegrad, men han hade då räddat i stort sett hela flocken.

Jag släpper mina höns fria varje morgon. Inga stängsel, inga nät, helt frigående höns. Jag försöker hålla mig med lantraser som både instinktivt men även färgmässigt klarar sig bra mot rovdjursangrepp. Jag har helt enkelt inte hjärta att stänga in dem. Det här blir tredje sommaren som vi har höns. En tupp och en höna har hitintills fått sätta livet till, det får det vara värt.  Jag tror att både grisarna och korna har en avskräckande effekt på räven (peppar peppar). Förra sommaren hade jag inte ett enda rovdjursbesök trots att räven satt och skrek på andra sidan kohagen nästan varje kväll. Jag har även sett att skatorna jagat bort höken vid ett tillfälle.

Det är ju såhär en ledare ska vara. Ledaren ska skydda gruppen från angrepp utifrån och ledaren ska se till att gruppen har det bra. Ledaren ska också vara rättvis. Det händer att min ledartupp nyper till de andra tupparna om de försöker ge sig på hönsen, men han gör inte skillnad på förgriparna, alla får samma behandling. Hönan som värper de minsta äggen får samma möjlighet att äta sig mätt som de som värper de största.  Auktoritär, beskyddande och rättvis, det är min ledartupp det.