Bäbiskalvar

Vi har skaffat ett par småkalvar, dessa dricker mest mjölk än så länge, gårdssysslorna tar lite längre tid tack vare detta men jag gillar att kliva upp tidigt.

Den här vågen kommer från min mormor och morfars affär som de drev här i Siksjönäs för en herrans massa år sedan. Det är en rejäl och mycket bra våg som nu passar utmärkt att väga mjölkpulver på.

Kalvarna dricker sin mjölk ur hink, en mycket praktisk kunskap som de lärt sig hos sin förra matte och husse. Jag stänger in dem var och en för sig när de äter, annars dricker den svarta upp sin mjölk på ett par sekunder och slänger sig över den bruna kalvens hink.

All övrig tid tillbringar de tillsammans i boxen. Vi har visserligen släppt ut dem i hagen några gånger, då springer de och hoppar så vi blir oroliga att de ska göra sig illa. Jag förstår att de som har många kalvar sätter dem i varsin box de första veckorna. Då ser man exakt hur mycket var och en äter och risken att de skadar sig är obefintlig, men glädjen i deras ögon när de får dra några repor i hagen är obetalbar. De heter föresten Birk och Borka. Den lilla bruna är Birk och den stora svarta är Borka.