Barnen är superviktiga

Förra veckan hade vi gårdsbesök. Det var en mellanstadieklass som kom och spenderade hela skoldagen hos oss. Vi började med kort info, barnen var mycket förväntansfulla. Därefter fick de mata fåren, lammen och kvigorna. Vi har 6 lamm som bara är ett par veckor och de lät sig gärna gosas med, även de vuxna fåren och småkvigorna gillar att bli klappade och kliade. Sedan tittade vi till Frigg och Freja samt deras kalvar. Highlandarna är lite mer reserverade och det är bara jag och Mattias som brukar gå in till dem, därför får besökare nöja sig med att betrakta dem på lite avstånd, men har man lite bröd med sig blir kossorna nyfikna och kommer fram till staketet.

Barnen fick även gosa med både kycklingar, höns och kaniner. Vi passade på att prata om nyttan med kött- och mjölkdjur samt varför och hur man märker dem. Sedan gick vi en tipspromenad med frågor från suveräna utbildningsmaterialet Bonden i skolan som LRF tagit fram.

Till lunch grillade vi hamburgare och innan det var dags att åka hem tittade vi på äggen i äggkläckaren, eleverna fick se hur man med hjälp av en speciell lampa kan se om det utvecklas en kyckling där i eller inte. Vädret visade sig från sin bästa sida och än om man hade önskat sig lite grönska såhär års blev det en perfekt dag, jag är ganska säker på att eleverna fick med sig en hel del kunskap utöver allt djurmys.

Jag tycker att det är oerhört viktigt att våra barn och unga får praktisk erfarenhet från näringslivet, och kanske framför allt från lant- och skogsbruk då det är branscher som är direkt beroende av politiska beslut och konsumenternas val. Barn och unga är inte bara våra framtida beslutsfattare utan även våra kunder, hörde någon stans att det är barnen som bestämmer över 75% av det vi handlar i matvarubutiken, det är alltså viktigt att de får alla verktyg de behöver för att göra välgrundade val.