Bästa husmorstipset

Köttbullar

Vad i hela friden är nu detta tänker ni, är det träckprov,  reservdelar till ett kullager eller vadå?

Detta mina vänner är inget annat än kanske väldens bästa husmorstips, nämligen hemlagade och förstekta köttbullar.

Såhär gjorde jag:

  • Tog upp ca 1000g älg-, 500g lamm- och 500g fläskfärs ur frysen dagen innan.
  • Rev på rivmaskinen: 2 gula lökar, 2 små äpplen, basilika, oregano, rosmarin, 2 mycket små vitlökar samt ca 300g kokt kall potatis.
  • Blandade de rivna ingredienserna med 2 st ägg, 3 dl grädde samt salt och peppar.
  • Blandade ihop all färs med ”potatis/lök/ägg/kryddsmeten”
  • Rullade köttbullar
  • Stekte dem i rikligt med smör tills de fått stekyta runt om.
  • Frös in dem på en bakplåtspapperklädd plåt.
  • Paketerade de frysta köttbullarna i påsar om ca 500g vardera, vaccade och lade in dem i frysen igen.

Klart!

Nu finns det snabbmat att plocka fram när arbete och skola kommer igång på allvar igen. Självklart blev de också gudomligt goda. Lammfärsen gör att köttbullarna får lite smak. Den kokta kalla potatisen innehåller stärkelse som liksom binder vätskan. Äpplena ger sötma och äggen håller ihop köttbullarna. Att äggen, köttet, potatisen, de färska kryddorna och  vitlöken är producerade här i Siksjönäs gör köttbullarna ännu godare. Nu vet vi att djuren haft det bra, inga bekämpningsmedel har använts vid framställningen av grödorna, inga konstiga tillsatser har blandats i och minimalt med transporter har behövts för att få den här snabbmaten på bordet. Behöver jag tillägga att jag är ganska stolt. (här-skulle-det-ha-suttit-fint-med-en-smiley-men-jag-vet-inte-hur-man-gör-dem-efter-uppdateringen)

Är man duktig på att planera kan man ta upp köttbullarna kvällen innan och tina dem i kylskåpet. Då tjänar man energi när man slipper använda mikron och vinner energi då kylen inte behöver jobba lika hårt. Är man (som jag själv) lite sämre på att planera kan man tina köttbullspaketet i ljummet vatten (det platta paketet tinar på några minuter). Jag brukar undvika att tina i mikron då man inte riktigt vet vilka ämnen som släpper från plasten i samband med upphettning. Man kan också tillaga dem djupfrysta men de blir bäst om de får tina innan. Jag steker på köttbullarna innan servering men man kan också värma dem i ugnen. I och med att jag inte genomsteker dem innan jag fryser in blir de inte torra vid den slutliga tillagningen.