Betat eller obetat utsäde?

Vintern håller fortfarande ett järngrepp om byn här hemma. Jag släpper ut en av hönsgrupperna om dagarna men inte hittar de mycket att äta. De isabellfärgade leghornhönsen håller jag instängda fortfarande eftersom att jag dessutom samlar avelsägg från dem åt en kund. Som kompensation för hönsens berövade frihet har jag odlat korn- och havreskott åt dem.

Fyllde bara ett helt vanligt tråg avsett för förgroning med såjord, strödde ut havre och korn, myllade ner lite, vattnade och ställde både ljust och varmt. På ett par dagar hade lådan förvandlats till en smaklig grön matta. Hönsen älskar det och jag får ägg med gulare gula som bonus. Rörliga bildbevis från kalaset HÄR

Detta har jag gjort helt utan att fråga någon myndighet om lov. Jag har nämligen sått vanligt foderkorn och foderhavre, vilket är obetat. Har verkligen sökt med ljus och lykta efter information om detta och vad som gäller men inte lyckats hitta någon vettig info. Vissa säger att det är olagligt att så obetat utsäde om man inte betalar en avgift, till vem vet jag inte, kanske är det företagen/myndigheterna som utför betningen som vill ha betalt för mitt beteende, men isf väljer jag civil olydnad om nu detta skulle vara någon form av brott.  Kanske någon av er läsare vet vad som gäller då det kommer till betat v/s obetat utsäde?

1 Kommentar

  1. Ja, det är nog just detta som jag hört talas om, men det finns INGENTING att läsa om ämnet, inte på internet iaf och finns det inte på internet då finns det inte :`) Man vill ju gärna veta om man gör något olämpligt (om än i lite skala). Det måste vara en intressant bransch att verka inom, växtförädlingsföretagen alltså. Hur söker man patent på havre liksom?
    Tack för att du gillar och läser bloggen <3

Kommentarerna är stängda.