björn + lamm = björn

Kossor och kalvar ute på grönbete hela sommaren, frigående höns utomhus och lamm som lapar sol på blomsterängen, det är bilden gemene man vill se hos de svenska lantbruken. Men samma människor verkar även vilja se fler björnar, vargar och rovfåglar i vår natur. Läggs det upp en jaktbild med en fälld björn i sociala medier haglar kommentarerna tätt om hur fel det är med rovdjursjakt. Rimmar dåligt eller hur?

Ko på grönbete
Ko på grönbete

Satt på lunch med Vanja Marthin som driver Malgoviks Gårdsfår igår då hennes telefon ringer. Det är en granne som sett björnen stryka runt fårhagen. Aha, säger Vanja,- det är därför fåren inte velat gå ut de senaste dagarna! Fåren känner såklart på sig då rovdjur är i närheten och vägrar således sticka ut mulen.

Gotlandsfår
Gotlandsfår

Jag är också med i flera hönsgrupper på facebook och där ser man att de flesta hobbyhöns stängs in med stängsel, nät och eltråd för att skyddas mot rovdjursangrepp. Självklart är det inte rimligt att stora hönsfarmare bygger sådana voljärer till flera tusen höns.

Frigående
Frigående

Sveriges bönder verkar under ständiga påtryckningar från både allmänhet och myndigheter om att djuren måste vara utomhus mer. Det är väl även jag den första att skriva under på. Djuren ska vara ute, MEN DÅ KAN VI JU INTE HA ROVJUR FULLA HAGARNA SAMTIDIGT!!! Tillhör man dem som sitter och tycker att vargen har samma rättigheter som alla andra djur då kan man inte förvänta sig att lamm, kossor och höns ska ha obegränsad tillgång till frisk luft. Så ta och bestäm Er i alla fall, INNAN ni delar inlägg eller artiklar om rovdjurens rättigheter!

Vanja har nu fått en varnare av Länsstyrelsen. Den här varnaren larmar då någon eller något närmar sig hagen. Den varnar naturligtvis inte bara för björn, järv, lo och varg, den varnar också för trastar, möss och ekorrar. Det är ju fantastiskt att länsstyrelsen kan bistå med den här hjälpen, men vad hjälper det Vanja när hennes får inte vill gå ut och fodret som skulle räcka fram till våren börjar ta slut? Är tanken också att Vanja själv ska springa ut och mota bort björnen när larmet går? Har vi kastats tillbaka till sekelskiftet i syfte att gestalta rollfigurerna i Bernhard Nordhs roman                    ”I Marsfjällets skugga”?

Ibland känns det som om vi som bor på landsbygden och ska försöka leva här ska fungera som någon sorts turistattraktion. Vi ska tillhandahålla något den ”civiliserade” befolkningen kan komma och titta på under sin semester. Här ska det finnas djur av alla de slag, vilda och tama, här ska det också finnas orörda skogar och öppna fält, man vill ha närproducerad mat och grön el. Helst ska den här ursvenska landsbygden leverera allt detta till samma pris som billig import och inkomsterna från skogen och malmen vill man såklart inte vara utan. Knepig ekvation att få ihop va?!