Blir man lyckligare av eco?

Förra nyårsafton (2013/2014) avlade jag ett löfte om att försöka leva ett mer ekologiskt liv. I min väld innebar det då att köpa större andel mat som producerats ekologiskt jämfört med tidigare. Då jag får för mig något så brukar det ha en tendens att blir extremt åt det ena eller andra hållet och ganska snart började jag köpa även ekologiska hud- och hårvårdsprodukter.

Bakgrunden till detta var att jag sommaren 2013 fått problem med ögonen.

allergi
allergi

Har alltid haft eksem, allergi samt astma men det här med ögonen blev bara värre och värre och då jag verkligen testat ALLT från apoteket avsett för ögonen och huden i ansiktet började jag utforska ”alternativa” krämer. Kådsalvan hjälpte verkligen jättemycket till en början men efter ett tag så hjälpte inte den heller. Efter att jag bytt ut all tvål och alla krämer mot ekologiska alternativ så var ögonen betydligt mycket bättre än vad de var innan men de var fortfarande inte helt bra så i september 2014 tog jag därför en klick hydrokortisen på varje ögonlock och vips var problemet borta. Jag smorde in huden kring ögonen ett par kvällar i rad och fortsatte sedan med mina eko-produkter och nu är jag (peppar peppar) problemfri.

Då det kommer till håret så han jag även där bytt ut schampo, balsam och stylingprodukter till eko-alternativ. Det funkar, det är lite trixigare att få till håret utan att det ser torrt ut men det funkar och det blir väldigt mycket billigare. Har färgat håret två ggr i år jämfört med typ tjugotvå ggr året innan så där sparar man in en slant men sedan har jag ofta använt ett fast getmjölksschampo som kostar typ ingenting. Alla bodylotions och alla andra krämer har vi bytt ut mot kokosolja och det funkar verkligen hur bra som helst. Ansiktet smörjer jag oftast med morotsolja.

Så sammanfattar jag vad nyårslöftet inneburit då det kommer till hud- och hårvård så kommer vi nog att fortsätta med eko-alternativen. Det funkar bättre och är billigare än alla kemikalier och tillsatser som vi smorde in oss med tidigare, men kortisonkrämen behåller vi såklart för eventuella kristillfällen.

Då var det maten då. Ekologiska mejeri- och spannmålsprodukter finns det en uppsjö av i butikshyllorna så där innebar eko-omställningen bara att jag blev tvungen att flytta handen lite. Fruktdisken har blivit betydliget mer varierad under det här året så där är det inte heller svårt att välja eko. Kött däremot, där har vi den stora utmaningen. Sedan tidigare hade vi skaffat höns så egna ekologiska ägg hade vi redan.

Vi är en köttätande familj det var svårt att tänka sig ett liv utan kött. Jag håller på att jobba mig fram till en hönsbesättning som ska ge oss bra med både kött och ägg och jag tror att vi är ganska nära nu men bacon och blodiga biffar kan ju inte hönsen ge.

I sommar hade vi därför grisar. Jag har tidigare skrivit en liten utvärdering kring dem http://frufura.se/grisslakt-etapp-2/ och under kategorin Grisar så finns det mer info om grisprojektet.

Nu då vi ätit en del fläskkött är vi fortfarande väldigt nöjda med resultatet. Köttet håller verkligen hög kvalité och vi köper i princip inte längre charkprodukter från gris. Visst, ibland slinker det ner en korvring i kundvagnen men det är långt mellan gångerna nu för tiden.

Nötkött då? Ja, vi har ju skaffat oss några köttdjur. http://frufura.se/idyllen-kloverangen/ Det finns även mer info kring dem under kategorin ”highland Cattle”

Projektet med de här damerna och nu senaste tillskottet Valter har ju än inte gett oss något kött än. Det vi fått ut av dem är såklart svårt att mäta i pengar. Vi gillar dem skarpt och det känns bra att ha dem på gården. De betar och håller ägorna i trim och bara det är ju ganska bra men som sagt inget kött såhär långt. Vi får väl se om det nu växer små kalvar i kvigornas magar, är det så kan vi ju börja spekulera i någon form av värdeutväxling på insatt kapital men det är ju osett än. MEN jag säger som så, visar det sig att det inte blir några kalvar och vi tröttnar på att vara köttbönder så kan vi helt enkelt bara äta upp dem och då har de inte kostat mer än en hud och en hud kan du inte äta.

Vi har köpt en köttlåda från Frigg och Frejas uppfödare plus at vi köpt älgkött så vi äter uteslutande ekokött numera.

Men då kommer vi till den stora frågan, Mår vi bättre, är vi lyckligare och friskare nu då vi ”lever” mer ekologiskt?

Jag försökte leta info på försäkringskassans hemsida om hur mycket vi VAB`at under 2014 och det har vi gjort i 8 dagar. I huvudsak rör det sig om dagar då jag varit hemma men Tor som lider av astma. Hur var det då 2013 med det då? Ja, jag hittar inte den infon på försäkringskassans hemsida då man bara kan söka ett år tillbaka men jag brukar spara VAB ansökningarna i datorn och de jag hittar från 2013 uppgår till 19 dagar men då kan det finnas fler dagar som jag inte sparat eller som sparat i en annan mapp, så JOO, friskare är vi. Mattias lyckades också dra på sig ett diskbråck 2013 och då var han sjukskriven ett par veckor. I år har han inte varit symptomfri men han har varit väldigt mycket bättre (ingen sjukskrivning) och nu de senaste veckorna påstår han själv att han är näst intill återställd så JOO, han är nog lite friskare han också. Jag och Tor har förbrukat vääääldigt mycket mindre astmamediciner i år om jag jämför men 2013, då hämtade jag ut astmamediciner för hela helkostnadskyddet + en hel del till. Under 2014 kommer vi inte ens upp till halva högkostnadsskyddet. Kanske är det slumpen, kanske är det inbillning men vi har då iaf inte varit sjukare under vårt ekologiska år än vad vi var innan.

Hur är det då med lyckligheten? Ska man göra en livsstilsförändring så bör man ju bli lyckligare av förändringen va?!

Vi gjorde inte någon direkt mätning av hur vi kände oss i slutet av förra året som vi kan jämföra med hur det känns nu, så här får vi väl också bara spekulera.

Vi har en väggbonad med texten ”Der arbete och flit vakta huset är lyckan bofast” och med kossor, höns, grisar och katter på gården är arbete och flit ett måste så då måste ju lyckan vara här för att stanna, och JA, visst är vi lyckliga. Vi har allt vad man kan önska av livet och lite till. Kanske förstärks känslan av lycka då man är förvissad om att man iaf försöker göra rätt. Förutom att vi försöker konsumera mat och produkter som sörjer för en god djurhållning och en hållbar miljö är vi världsföräldrar och skänker pengar varje månad till andra välgörande organisationer. Vi jobbar för ett hållbart skogsbruk och känner väl därmed att vi gör ganska mycket för att vi på något sätt ska bidra till en bättre värld och då är det lätt att känna lycka, och då man dessutom omges av släkt och vänner att älska och som vi känner oss älskade av kan vi bara hoppas att 2015 blir som 2014.

Nyårslöfte 2015

Ja, för att inte dra igång ett lika omfattande projekt så blir mitt löfte inför det nya året att bringa lite ordning i tillvaron. Jag har många idéer som jag känt mig kluven inför men under 2015 ska detta benas ut till någon sorts plan, det blir årets nyårslöfte.