Boka Nu!!

I går storstädade jag hos hönsen. Jag gör det ungefär var tredje vecka. Då skottar jag ut allt spån, sopar golvet rent och fyller upp med nytt spån. Byter ut granriset som jag har på bajsbrädorna, byter ut höet i redena samt torkar ur och fyller upp foderautomater. Varannan till var tredje dag diskar jag ur vattenautomaterna ordentligt. Fodret fyller jag på ungefär var tredje dag. Det är ungefär så mycket jobb det är att ha höns under vintern. Man måste såklart ha ett isolerat hönshus och en värmekälla om man förväntar sig ägg, men de är på det stora hela väldigt lättskötta djur. Jag har än så länge bara köpt foder på 20-25kilos säckar på Granngården. Skulle jag tänka långsiktigt och vara ekonomisk så skulle vi ha byggt en fodersilo men det få bli ett framtidsprojekt.

Dagens skörd
Dagens skörd

Det är något alldeles speciellt med att gå ut och hämta sina egna ägg. Tror jag har någon lite ekorre -gen i min uppsättning. Känslan av att liksom vara lite oberoende är värt ganska mycket. Självklart är det nog billigare och betydligt enklare att köpa ägg i affären men det är liksom inte samma sak.

Söta Seramor
Söta Seramor

Jag har delat in hönsen i olika ”avelsgrupper”. Jag har den här minigruppen med Seramor samt Leghorn-kycklingar, sedan har jag en blandgrupp med Plymoth Rock, Sebara, Araucana, Maran och en blandhöna, de damerna går med en Maran-tupp. Sedan har jag mina Lant/kulturhöns som är av raserna Hedemora, Ölandshöns och Dalsk Pärlhöna, de går med en Hedemora-tupp och en Ölands-tupp men det är Hedemora-tuppen som befruktar äggen.

Hedemoraägg 45g
Hedemoraägg 45g
Ägg från Ölandshöna 65g
Ägg från Ölandshöna 65g

Nu har jag fyllt upp kläckaren med ägg från Lant/kulturhönsen. Jag har bara tagit Hedemora- och Ölandsägg som ett resultat av mina vetenskapliga studier. Jag för in i en kalender hur många ägg varje ras värper samt hur mycket foder som går åt i varje grupp och Lant/kulturhönsen är heeeelt out-ständing, ofta får jag 6 ägg inne hos dem samtidigt som de äter en skopa mindre foder/ vecka jämfört med blandgruppen där jag brukar få 3 ägg, och då är Lant/kulturhönsen färre till antalet.

3 dagars skörd
3 dagars skörd 

Minihönsen för jag också bok över men som äggproducenter kan de inte vara med i matchen. De lägger lika många ägg som blandgruppen men det är bedrövligt små ägg, dessutom äter de lika mycket som Lant/kulturhönsen. Om Leghorn-hönsen lever upp till förväntningarna så tror jag att jag kommer behålla dem, Ölands- samt Hedemorahönsen och avla på dem. Jag kommer slakta och äta överskottstupparna och kläcka på de hönor som värper bra och ger avkommor med hyfsade slaktkroppar. Det här med att hålla flera olika avelsgrupper är i mina ögon ett onödigt jobb, och stämmer mina teorier så borde det i framtiden finnas en mycket bra FruFura-höna med uppdaterade lant-egenskaper. Min plan är såklart att kunna erbjuda fler entusiaster möjligheten att hålla några produktiva lättskötta hushållshöns.

Redan i vår hade jag tänkt sälja några fjäderfän till dem som bokar upp sig. Blir det många kycklingar i det här kläcket så kan det tänkas att jag har värpklara hönor redan i juni. Jag har till och med fått en förhandsbokning så är det någon som är sugen på några egna höns är det bara att höra av sig 🙂