Bortskämda

Man blir snabbt bortskämd. Hittat denna receptbok på vinden.

Modern bakning 1943
Modern bakning 1943

Här ges tips på hur man drygar ut ingredienser och gör om recept så att de ska funka under ransoneringstiden. Smör och ägg var riktiga lyxvaror så med dessa varor fick man hushålla. Boken är upplagd så att det finns ett grundrecept och sedan finns ett nästan likadant recept, men där har man uteslutit smör, ägg och choklad och ersatt med mer mjöl, potatis eller kakao.

Uteslut smöret som omfattas av ransoneringskort.
Uteslut smöret som omfattas av ransoneringskort.

Vill man fördjupa sig lite extra i hur man åt och lagade mat under krigstiden kan jag tipsa om detta klipp tps://www.youtube.com/watch?v=2m6Y5vlm9Echt

Jag tycker att det är ganska viktigt att stanna upp och reflektera över hur vi faktiskt lever idag. Man blir liksom mer tacksam över vad man har då.

Elna har varit sjuk i över en vecka och hennes hosta har bara blivit värre så igår fick hon vara med sin mormor istället för att gå till skolan. Tyvärr insjuknade även mormor igår så idag är jag hemma själv med både henne och hennes risiga bror. Mest troligt är det vad som behövs, några dagar i lugn och ro för att infektionen ska läka ut, men förstår ni vad fantastiskt vi har det!!!???

Jag klickar bara in mig på forsakringskassan.se och några klick senare har jag fixat försörjningen för dagen. Vi kan sedan i lugn och ro goa ner oss i soffan utan tanke på hur vi ska få mat för dagen. Det har vi ju liksom fulla kylen, frysen och skafferiet. Mat är inte något problem idag. Pengar är överhuvud taget inte något som vi västerlänningar (de flesta iaf) behöver bekymra oss över. Visst, man vill ju alltid ha mer men vi har det mest elementära.

Kanske borde vi bekymra oss över andra saker i stället. Vi har ju tex den globala uppvärmningen, ekosystemet, mulitföretagens dominans och ryssen att oroa oss för, men det blir liksom för stora frågor för att man ska orka ägna dem energi, så man skjuter dem lätt åt sidan. Vi berörs ju inte heller direkt av dess konsekvenser…….eller?