Glesbygden- Bränslet i stadsmotorn

Det sägs att staden är ekonomins motor, men om det stämmer då är glesbygden bränslet som förser motorn med energi.

Idag åkte jag ut till skogen för att fota lite då det är ett lite speciellt uppdrag vi jobbar med nu. Vi har nämligen fått äran att göra en hyggesfri avverkning i Norrbäck. Norrbäck ligger mitt mellan Vilhelmina och Lycksele, riktig glesbygd med andra ord.

Det är en kompakt contortaplantering som vi glesar ut. Contorta, hyggesfritt

Trots att vi tar ut ganska mycket virke som kommer gå till pappersmassabruken står det ändå mycket skog kvar. Nu när vi friställer träden som blir kvar kommer de att dra iväg både på längden och bredden. Här sprutar det bokstavligt talat pengar ur backen.

Bara ett stenkast från den här avverkningen ligger Svartlidengruvan. På vägen hem stannade jag till.

Svartliden, gruva

Det här var en riktig guldgruva för de Australiensiska ägarna på den tiden det begav sig, och många menar att det ännu finns fyndigheter att hämta ur backen här.

Ytterligare ett par stenkast från gruvan passerade jag en högspänningsledning. Jag klev ur bilen för att fota då det var ett så vackert solsken. Det föll några snöflingor från himlen och den enorma kraftledningen sprakade och fräste så att jag nästan blev orolig.

Några mil uppöver finns vattenkraftverken som levererar elektriciteten som verkar vara så överladdad att den hoppar ur kablaget ut till de fuktiga snöflingorna.

Högspänningsledning

Sedan var det bara ett litet litet stenkast fram till vindsnurran i Risträsk.

Vindsnurra, vindkraftverk

Det är lätt att bli hänförd av den vackra vintersolen och den majestätiska vindsnurran som viner i luften. Här alstras det ännu mer ström.

Inom någon mils radie har jag hittat 5 faktiska bevis på att glesbygden levererar. Härifrån skickar vi vattenkraft, vindkraft, skog och malm dagligen. Är det då så mycket begärt att få lite payback? Vi kan stöta och blöta glesbygdsfrågorna i det oändliga men låt oss göra det enkelt för oss. Vi slopar helt enkelt bara arbetsgivaravgifterna för företagen i glesbygden, då ska ni få se på snurr.  Då kommer det inte bara vara turbinerna i våra kraftverk som kommer snurra utan även resten av det lokala näringslivet, och med ett blomstrande näringsliv följer inflyttning och tillväxt. Enkelt-fix-och-färdigt!

 

 

7 Kommentarer

  1. Mycket kloka ord dela och sprid vidare då når det kanske någon beslutsfattare så småningom

Kommentarerna är stängda.