Dags att göra sig fri från vissa landsdelar

Jag har tidigare skrattat när folk pratat om ett självständigt Norrland men NU tror  jag tametusan att jag håller med.

Igår visade Tv4 nyheterna ett inslag om skogsbilvägarna. Reportern inledde inslaget med att säga: ”Nu blir det en gåta: Vad är det som växer och växer och som ingen märker? Jo, det svenska vägnätet, varje år skapas 170 mil skogsbilvägar” Sedan har man släpat fram en representanter från Naturskyddsföreningen som ojjar sig över hur våra skogsbilvägar brett ut sig. Man påstår att det möjligen kan vara dåligt för miljön att bygga nya skogsbilvägar och det är det moderna skogsbrukets fel, numera är det tydligen billigare att bygga vägar än att köra fram virket med skogstraktorer. Man visar också en animering, en karta över Jokkmokk och Voullerim samt hur skogsbilvägarna brett ut sig där sedan 1935. Jo, ni läste rätt. Man tycker alltså att det är hemskt att man utvecklat Jokkmokkstrakten med fler skogsbilvägar sedan 1935.

Alltså jag blir riktigt förbannad (brukar inte svära men nu kan jag inte hålla mig). Kan man sitta i Stockholm och påstå att vägnätet här uppe byggs ut i för snabb takt då tycker jag att man ska ta sig en funderare och se sig omkring. Vi kanske ska kräva att man omedelbart stoppar varenda centimeter av de vägbyggen, tunnelbyggen, samhällsutbyggnader, järnvägsbyggen, ja ALLT som pågår i de mer tätbefolkade regionerna. Nog finns det mossor och skalbaggar även längs kusten. VARFÖR ÄR DET ALLTID VI HÄR I NORR, vi i redan hårt pressande regioner som ska göra ALLA uppoffringar för att naturskyddsförespråkarna ska få känna sig duktiga?? Här uppe ska vi inte få utveckla och modernisera något. Hur ser agendan ut? Ska vi fungera som något slags museum för det ”civiliserade” folket i staden?

Om det är så, att det är mycket billigare att bygga vägar än att köra fram virket med skogstraktor, varför blir skotavstånden bara längre och längre?? Och vad tror de är bäst för miljön, att skota fram virket med skogstraktor eller bygga väg? Suck, varken reportern i inslaget eller de som står bakom ”nyheten” ´(eller om det är en utredning) verkar ha varit ut i skogen.

I stället för det här dravlet skulle jag vilja se en nationell satsning på en UTBYGGNAD av det svenska vägnätet här uppe. Vi skulle i stället för restriktioner få statliga pengar för restaurering och nybrytning. Allt annat är VANSINNE.

Och för att återgå till reporterns oerhört korkade ”gåta” så tror jag att det är precis tvärt om. Varför Naturskyddsföreningen mf har beslutat sig för att ge sig på skogsbruket beror på ATT DET SYNS. De riktigt miljövidriga förseelserna sker nog under vatten- och jordytan. Skogen syns och därför är det enklast att vinna populistiska poäng om man ger sig på oss. Men skogsbruket har redan varit under luppen i decennier och därför gör vi miljöanpassningar låååååångt utöver vad man gör inom många andra branscher. Nä, detta var ett RIKTIGT dåligt reportage, med mycket liten verklighetsförankring. Dessutom börjar de flesta skogsbilvägar se ut såhär numera. Den här vägen var fullt farbar för bara 5 år sedan. Ni kan ju bara tänka er vägarna från 1935.

Skogsbilväg

If you don`n like loggers, try using plastic toilet paper

 

5 Kommentarer

  1. Det känns som att naturskyddsmupparna likställer asfalterad väg med skogsbilvägarna. Vad fan?! De vägarna finns ju för att forsla ut virket till sågverken och överallt som ska förädla till drivmedel, fjärrvärme, reklamblad, dasspapper att torka sig i röven med, förpackningar till diverse livsmedel/elektronik och annat. Visst en massa återvinns men skogen behövs ju. En välskött skog drar ner mängden kol i atmosfären och en fullvuxen skog tar inte upp mer kol. Så ett bra skogsbruk med bra föryngring behövs för klimatets skull. Jag har ingen skolning i skogsbruket ett dugg mer än vad duktiga skogsägare har lärt mig. Det verkar vara mer än vad naturskyddet kan verkar det som. Nä dessa små skogsbilvägar är mycket bättre på många sätt. Både för miljön, klimatet och för rekreationen då det är mysigt att gå på en skogsväg om det är någorlunda välröjt. Jag kan kor och jordbruk bäst med tanke på att det är det jag är skolad i och jobbar med men jag vill ha lite skog som några kreatur kan röra sig i. Det är ju bra för både djur och skog.

    • Ja, djur och skog fungerar ju bra tillsammans 🙂
      Vi har Highlandare och får som vi har ute året runt (med ligghall förståss) och peppar peppar vi har vi hitintills inte haft ett enda sjukt djur. Jag tror att det beror mycket på variationen både i deras miljö men även deras kost.

  2. Har en sambo som visar mig dina inlägg lite då och då. Och precis som alltid var även detta ett strålande inlägg! Norrlandsupproret börjar kännas som en ganska bra idé kan tyckas…. 🙂

    • Tack. Ja, som jag skrev så har jag fnyst åt detta med ett självständigt norrland tidigare men det känns som om att vi bara glider längre och längre från kusten. Kanske är det en rejäl omskakning som behövs, en omskakning som ett uppror kanske kan medföra.

Kommentarerna är stängda.