Den märkliga bondomelett

Idag är jag ”ledig”, dvs mamma sköter kontoret samt att jag inte har några lektioner på skolan. I morse efter att jag skickat iväg ungarna med skolbussen svarade jag på några mail och hade ett kort telefonmöte, sedan var det dags att ta sig an de som göra alla bondomeletters existens möjlig.

Djuren

Redan igår kväll då jag var över till fåren så såg jag att de skulle hinna äta upp sitt hö under kommande morgon, så jag började med fåren. Jag fyllde på lite betfor i krubban så att de skulle ha något gott att tugga på under tiden jag gjorde i ordning resten.

Lagade till grisarnas mat. Den kokta potatisen var slut så de fick kornkross och filmjölk. Tog med en bytta med betfor åt kossorna också på vägen ner till grisarna. Vi har skämt bort kossorna den senaste tiden med en massa smaskigheter så nu står de och råmar om inte de också blir utfodra med något gott när alla andra får frukost.

Fyllde på foder och vatten hos hönsen. De stackarna får vara i rastgården idag. Igår hade räven varit här och norpat finaste Plymouth-tuppen. Hönsen fick lite matrester som kompensation för sin berövade frihet.

På traktorn satt det naturligtvis pallgafflar istället för balspjut så jag blev tvungen att byta. Jag är inte stormförtjust i att byta redskap på traktorn men nu har jag gjort det ett antal gånger och det går bättre och bättre. Petade på en ny höbal på spjutet och körde ner till fåren. Fåren går fortfarande på ön och där har vi en provisorisk balhäck, alltså metallhöljet från en AD-bluetank. Tyvärr rymt inte hela balen i den häcken och någon traktorbro har vi inte heller hunnit göra så man får klä av balen plasten och nätet och sedan bära över hö med högaffeln för att fylla på häcken. Mellan lassen brukar jag klättra in i häcken och trampa ihop höet så att man ska få plats med så mycket som möjligt. Stannade kvar en stund hos fåren och kramades lite. Det som blev kvar på balen knöt jag ihop med nätet och lastade av på släpvagnen. Slängde in några hötappar till grisarna också när jag passerade på väg upp igen.

Sedan tog jag tag i grismaten. Vi har haft förmånen att komma över riktigt fina potatisar från Lappmarksbonden i Gafsele. Potatisarna ”rensar” vi i cementblandaren. Vi kom på att om man kör dem en stund torra i blandaren så lossnar det mesta av ejeln (groddarna) och packas längst bak i blandaren och då är det ganska lätt att plocka ut skräpet. Sedan spolar vi vatten på potatisen i blandaren och sköljer dem. Det är ett litet mickel då man är ensam att tömma ut potatisen sedan och få den i värmaren men med lite envishet och våld så hamnade till slut ca 100 kg potatis i värmaren, gjorde sedan upp eld i värmaren. När elden tagit sig så kändes det som att det var dags för lunch.

Som tur var fanns det lite tjälknöl från i helgen, kokt potatis, ägg, mjölk och lite broccoli i kylen. Självklart blev det en bondomelett. Klockan är i skrivande stund 12.15 och jag har intagit hela omeletten med ett antal knäckebrödsmackor till, självklart riktigt smör på mackorna.

Nu sitter jag och inväntar maken. Vi ska nämligen åka till Vännäs när han kommer hem för att hämta lilla tjurkalven Tyr. Tyr är av kombinationsrasen Dexter. Med kombinationsras menas att man både kan mjölka dem men de passar även till köttproduktion. Jag har nämligen en helt skruvad idé om att jag någon gång i framtiden kanske ska kunna mjölka en ko här hemma på gården. Det skulle innebära att även mjölken till omeletten skulle vara producerad här. Blir lite euforisk då jag tänker på den lunchen!!!

Det ligger så oerhört mycket jobb bakom ett par ägg, lite kött och några potatisar och arbetet som följer med en mjölkko torde ju vara sjuttioelva gånger värre, men i butikerna tycker vi att osten som kostar 79kr/ kilo är i dyraste laget.

Regeringen lovade igår att man tillsammans med EU skjuter in 152 miljoner kronor till möjlkbönderna i ett krisbidrag. Bidraget kommer betalas ut till bönderna proportionerligt i förhållande till hur mycket mjölk de levererar. För en bonde med 100 kor gör det ungefär 45 000 kronor under det här året. Det räcker till nya däck åt traktorn. Att producera de produkter som ALLA behöver varje dag för att överleva det ska man inte kunna försörja sig på. Men att tillverka smink, radiostyrda bilar, golfklubbor och gardiner det funkar utan bidrag. Visst är det en märklig värld vi lever i?!