Det ska vara horn

Idag ska vår nya avelsbagge få flytta in till kvigor och tackor. Han har bott hos kossorna och tjurarna sedan han flyttade hit.

Gutefår

Han har acklimatiserat sig så väl hos småtjurarna och jag tror nästan att han kommer sakna dem.

Gutefår

Gutefår

Han är som ni ser en renrasig Gute och gutarna är små. Jag tror att han kommer passa perfekt till mina tackor som är Åsenfår. I år fick två av tackorna 3 lamm och de har gjort ett otroligt bra jobb då alla lammen som vi slaktade var stora och välgödda, men det har såklart varit tufft för tackorna. En mindre gutebagge kommer passa dem perfekt. Renrasiga Åsenbaggar har horn och om vi har tur kanske den här kombinationen ger även tackor med horn.

Horn är snygga.

Highland Cattle, frufura, södra lappland

Horn i en tamboskapsbesättning är självklart en säkerhetsrisk. Både för djuren men framför allt för människorna. Men i vår lilla besättning där djuren alltid har utrymme att gå undan har det fungerat mycket bra. De behöver aldrig känna sig trängda av vare sig oss eller varandra. Djuren som står högt i rang ger de lägre rankade djuren bara en lätt puff om de vill att de ska flytta sig och rangordningen är uppgjord.

När vi ska flytta djuren använder vi oss av foder och lockar. Att schasa är uteslutet. Vi har också lärt oss att det alltid är bäst att göra förändringar på ett så förutsägbart sätt som möjligt. Om vi ska byta hage eller för den delen bara byta bal eller mocka ut i ligghallen försöker vi att inte göra så stor grej av det. Bäst går det om det bara är jag och Mattias. Främmande människor och skrikande barn gör att djuren blir stressade och då är det klokt att hålla lite distans. Ett stressat djur kan göra oförutsedda rörelser.

Vår dextertjur Tyr fick behålla sina horn och det var nog bra. Många menar att djurens identitet sitter i hornen. Vi tror att Tyr betäckt både Frigg och Freja i våras, de var då betydligt mycket större än han och hade han inte haft horn hade han kanske aldrig fått komma till.

Dexter

Hornen fyller en funktion för djuren och kan man ha dem kvar är det en fördel men skulle vi utöka besättningen eller ändra inriktning måste vi kanske tänka om, men än sålänge kommer eventuella nya kalvar få behålla sina horn här, och får med horn är också välkomna.