Det som är roligt är inte jobbigt

Nästan alla våra djur har flyttat hemifrån nu. Lyckligtvis är det bara en tillfällig flytt, senare i sommar, närmare hösten kommer de tillbaka. Lite tomt känns det allt, men de har inte flyttat så långt.

Tackor och lamm har sin tillfälliga hemvist på damängarna nedanför vårt hus. De har ett jättebra vindskydd från Kellfri ute på ”holmen” och vi ser dem riktigt bra med kikare från köksfönstret, så dem är vi inte så oroliga för. Enda egentliga orosmålnet är alla rovdjursobservationer.

Baggarna har flyttat upp till ett ställe som för länge sedan var byns fäbodvall. Där har de det hur bra som helst med bofast gårdsfolk som sköter om dem och ser dem från köksfönstret.

Kossorna däremot har åkt ett par kilometer från byn. De betar stora slotterängar och lever ett utomordentligt liv, men det är inte utan att vi ändå oroas lite över dem då det inte finns folk där. Vi åker upp till dem två gånger om dagen, vi har fortsatt att utfodra dem med ensilage då betet inte kommit igång att växa ordentligt för än nu i veckan.

Kalvarna växer så det knakar.

Vi har delat upp hagarna så att vi ska kunna alternera mellan dem. Om 2-3 dagar är det dags att släppa över dem på ett grönare bete.

Vi har haft lite pyssel med vattnet, men nu verkar vi ha hittat en bra lösning med självtryck från brunnen ovanför, och en vattenho som har ett munstycke som börjar spola när de trycker med mulen. Tyvärr är några mular lite väl breda så ikväll gjorde vi i ordning ett badkar med flottör också. Vi vill kunna slappna av utan att behöva oroa oss för att någon går törstig.

De enda som bor kvar hemma just nu är dessa två.

De här damerna hade jag tänkt leda varje dag till en beteshage ett par hundra meter bort. Halsbanden har de fått idag och när jag visualiserar knäpper jag bara fast två grimskaft och travar iväg med dem (önska mig lycka till).

Nu när alla är på sina sommarvisten kan vi skrida till verket på allvar. De gamla hagarna ska bort och ersättas med snygga rejäla hagar i trä. En liten lagård ska byggas och allt ska bli så snyggt och bra (så har jag tänkt ut det i mitt huvud iaf). Idag började vi jobba kl. 09.00 och var färdiga 21.00, men vet ni, efter några timmars sömn är man på hugget igen. Det som är roligt är inte jobbigt och då blir man inte trött. Sedan får man en massa energi tillbaka från dessa sköningar.