Detta händer med tjurkalvarna

Det verkar finnas en utbredd missuppfattning om att alla tjurkalvar är oönskade och att mjölkbönderna avlivar dem direkt vid födseln, men så är inte fallet.
Tjurkalvar, även om de är av mjölkras ger superfint kött och vi har i olika omgångar köpt småkalvar och fött upp dem här på gården, något som inte alls är så bökigt som man kan tro.
Fram tills kalven är 8-10 veckor äter de mest mjölk och under den tiden är det visserligen en del pyssel med dem.
Lyckligtvis dricker de oftast ur hink och själva utfodringen går rätt smidigt, men man vill ha koll på hur mycket var och en äter och stänger man inte in dem var och en för sig äter den glupskaste av dem upp de andras mjölk. Vi har därför delat av boxen vid varje utfodring vilket är lite bökigt. Det är också lite jobb med att hålla boxen, vatten och foderkrubbor rena men i övrigt är det inte mer jobb än med en hund.
I takt med att kalvarna växer får de komma ut mer och mer i hagen.
Kalvarna vi har nu är precis avvanda från sin mjölkdiet och de är ute i hagen dagtid men inne i sin box på nätterna.
De äter i huvudsak hö men i boxen får de fri tillgång till ett energirikt foder som kompensation för mjölken. När de växt till sig ytterligare klarar de sig bra på enbart hö och sommartid bete. De växer lite långsammare då de inte får något kraftfoder men har man bara lite tålamod blir det ett utomordentligt kött även på dessa.
Så nej, tjurkalvar avlivas inte direkt, de får leva rätt glassiga liv. De tjurkalvar som inte hamnar hos oss föds endera upp av mjölkbönderna själva eller säljs till någon köttbonde i närheten.