Disktvaga

Ni vet hur den vanliga plastdiskborsten blir då man diskar en skitig gjutjärnspanna, brun och sunkig. Den här disktvagan ser ut att komma från 1800-talet och enbart vara snygg men inte det minsta praktisk. Men se praktisk är precis vad den är.

Första gången man använder borsten kokar man den ett par minuter i vanligt vatten. Disktvaga

I och med att man kokar den blir pinnarna den är gjord av (risrot) mjuka och extremt hållbara. Sedan tar man en klick såpa.

Västerbottenssåpa, frufura

Kör runt med borsten och såpan som om det vore en vanlig diskborste eller stålull med diskmedel på.

Disktvaga

Skölj rent med varmt vatten.

Såpa, frufura

Och vips är pannan ren och borsten lika så.

Rent med såpa

Jag steker alltid i gjutjärn då det känns som att man har dålig koll på vad non-stick-pannorna egentligen släpper ifrån sig för ämnen. Gjutjärnet vet vi vad det är och det är snarare hälsosamt om vi får i oss lite extra järn, men då får man också räkna med lite extra tid för disken. En rejält infettad panna som bara diskas med såpa är dock inga större problem att diska. Såpa i stället för diskmedel gör att man inte förstör den fina instekta ytan i stekpannan. Sedan blir det betydligt mycket roligare att diska då man får göra det med en SNYGG borste.

75 kr kostar den här praktiska skönheten och jag har köpt min på Västerbottenssåpa .

3 Kommentarer

  1. Hej Annelie! En gjutjärnspanna repar den inte sedan så får man tänka att den ersätter en grovdiskborste eller stålull. Den är alltså inget för de fina kristallglasen.

  2. Hej,
    Den verkar skitbra! Men- såpa i stekjärn? Är inte såpa fettlösande? Och fettet vill man ju ha kvar…. eller? Jag använder inte diskmedel, så klart, men har trott att såpa är lika illa. Upplys mig gärna om jag har fel!
    Tack 🙂
    Malin

    • Hej Malin! Såpa är fettlösande på så sätt att ”lika löser lika”. Fett löser fett. Fettet i såpan löser upp fettet i stekpannan och gör att man kan skölja av det lättare, men såpan har även en återfettande effekt. Man ska precis som du säger INTE använda avfettande medel i gjutjärnspannan men såpa är återfettande.

Kommentarerna är stängda.