• Disktvaga

  Posted on juli 7, 2016 by in Husmorstips

  Ni vet hur den vanliga plastdiskborsten blir då man diskar en skitig gjutjärnspanna, brun och sunkig. Den här disktvagan ser ut att komma från 1800-talet och enbart vara snygg men inte det minsta praktisk. Men se praktisk är precis vad den är.

  Första gången man använder borsten kokar man den ett par minuter i vanligt vatten. Disktvaga

  I och med att man kokar den blir pinnarna den är gjord av (risrot) mjuka och extremt hållbara. Sedan tar man en klick såpa.

  Västerbottenssåpa, frufura

  Kör runt med borsten och såpan som om det vore en vanlig diskborste eller stålull med diskmedel på.

  Disktvaga

  Skölj rent med varmt vatten.

  Såpa, frufura

  Och vips är pannan ren och borsten lika så.

  Rent med såpa

  Jag steker alltid i gjutjärn då det känns som att man har dålig koll på vad non-stick-pannorna egentligen släpper ifrån sig för ämnen. Gjutjärnet vet vi vad det är och det är snarare hälsosamt om vi får i oss lite extra järn, men då får man också räkna med lite extra tid för disken. En rejält infettad panna som bara diskas med såpa är dock inga större problem att diska. Såpa i stället för diskmedel gör att man inte förstör den fina instekta ytan i stekpannan. Sedan blir det betydligt mycket roligare att diska då man får göra det med en SNYGG borste.

  75 kr kostar den här praktiska skönheten och jag har köpt min på Västerbottenssåpa .

4 Responses so far.

 1. Annelie skriver:

  Spännande! Skulle gärna prova. Men, den ser ut att kunna repa en hel del?

  • info@frufura.se skriver:

   Hej Annelie! En gjutjärnspanna repar den inte sedan så får man tänka att den ersätter en grovdiskborste eller stålull. Den är alltså inget för de fina kristallglasen.

 2. Malin skriver:

  Hej,
  Den verkar skitbra! Men- såpa i stekjärn? Är inte såpa fettlösande? Och fettet vill man ju ha kvar…. eller? Jag använder inte diskmedel, så klart, men har trott att såpa är lika illa. Upplys mig gärna om jag har fel!
  Tack 🙂
  Malin

  • info@frufura.se skriver:

   Hej Malin! Såpa är fettlösande på så sätt att ”lika löser lika”. Fett löser fett. Fettet i såpan löser upp fettet i stekpannan och gör att man kan skölja av det lättare, men såpan har även en återfettande effekt. Man ska precis som du säger INTE använda avfettande medel i gjutjärnspannan men såpa är återfettande.