En dag före BF

Ett par timmar gamla
Ett par timmar gamla

Idag, en dag före BF (Beräknat Förlossningsdatum :)) kom 8 st kycklingar. Jag hoppas att det dröjer innan jag behöver maskinkläcka igen. I den här laddningen hade jag Hedemora och Dalsk Pärlhöna. Två lantraser. Hedemora är en genbanksbevarad lantras med gamla anor. Även den Dalska Pärlhönan är en gammal ”Svensk” ras men den är ännu inte skyddad genom genbank. Planen är att dessa individer ska ruva fram sina egna kycklingar och sköta reproduktionen själva. Det blir billigare men framför allt mycket enklare.

Det blir många timmar framför kläckaren de här dygnen då kycklingarna ska ut ur äggen. Det är såå fascinerande att se kampen. Man vill så gärna hjälpa dem men alla erfarenheter säger att det är bäst att låta dem vara. Tar kycklingarna sig inte ut ur äggen själva så klarar de sig ändå inte sägs det. Jag har tummat på den här regeln några gånger, någon gång har det funkat men nästan alltid är det något fel på kycklingen och man måste avliva den.

I filmklippet nedan visar jag den allra sista utbrytningsfasen. Visst sa jag att det var fascinerande? 🙂

 

2 Kommentarer

  1. Hej! Vad roligt att hitta in till dig, vi verkar dela en del intressen.
    Javisst är det fascinerande det här med kycklingar, jag ska snart lägga in ägg i vår kläckare med.
    Ha en bra dag!

    • Ja, visst är det spännande 🙂 Jag får ingenting vettigt gjort om kvällarna då kycklingarna är på väg :). Tittade in hos dig, vilka fina ljus. Tror jag får lägga in en order än om ljussäsongen börjar lida mot sitt slut för tillfället.

Kommentarerna är stängda.