En gyllene bädd

Äntligen Äntligen fick vi hem ett lass av kanske världens finaste halm. Det är (hur märkligt det än låter) jättesvårt att få tag på halm. Det finns nämligen inga bönder här i närheten som odlar spannmål och då blir det heller ingen halm. Sedan handlar det om både rätt tunga men framförallt skrymmande grejer och då blir transporterna svindyra. Fick tag på en tjej som köpte halm på Gotland och körde E4:an uppåt och lastade av längs vägen och länge såg det ut att vara bästa alternativet. Men som genom ett trollslag fick jag under en LRF-konferens kontakt med en man som odlade och sålde halm i Umeå. Kändes väldigt mycket bättre att köpa Västerbottnisk halm i stället för Gotländsk. På det nybesiktade bergflaket fick vi upp 12 halmbalar (Y). Och jag vet, tanken är att lackera om flaket men som Mattias brukar säga: ”Jag kör väl inte med målafärgen”

Scania, halm, Scani Vabis 143

Nu är vintern räddad. Nu får både kossor, får, kaniner och höns gosa ner sig i en bädd av gyllene, mjuk och varm halm.

Halm, får, kalvar

De älskar halmen och det blir så mycket trevligare jämfört med spån. Vill helst inte erkänna att en skogsprodukt inte håller måttet (lika bra) men i det här fallet är det så. Spånet blir rätt snabbt ihopstampat till en smet och det har inte lika bra uppsugningsförmåga. Sedan blir det bättre gödsel om man använt halm ist för spån.

Highland Cattle, dexter, halm

Storkossorna gillar också sina nya ”sängkläder”.

Visst ser han stor och ståtlig ut vår avelstjur? Det är han den svarta, längst ut till vänster. Ska bli otroligt spännande och se kalvarna som förhoppningsvis föds nu på vårvintern.

Det finns en nackdel med att ha såhär mysigt inne i ligghallarna och det är att man får så lite uträättat. Man fastnar lätt själv halvt nersjunken i halmen. <3

Halam, ströbädd, kalvar

Mest troligt gör vi inte av med alla balarna så om det är någon som är intresserad av att köpa en bal så hör av er.