En väg som inte finns

Vintern är en fantastisk årstid för alla skogsbrukare. I skogen är marken frusen och spåren vi lämnar efter oss är få och små. Men vad som nästan är ännu bättre med vintern är möjligheterna att ”bygga” nya vägar som sedan försvinner till våren.

Att bryta en permanent skogsbilväg är ofta en god investering, en skogsbilväg kan man använda vid fler tillfällen än bara när virket ska fram. Vägar är bra att ha när man ska plantera, röja, plocka bär och svamp, jaga, fiska mm. En väg höjer också värdet på kringliggande fastigheter, men ibland lämpar sig inte marken för en bestående väg. Då kan en vinterväg vara ett alternativ. Här har markägaren tillsammans med Norrskog anlagt en prima vinterväg som håller bra för både många och tunga transporter.

vinterväg, skogsbruk, norrskog

Här är det på sommaren myrmark och ett varierat skogslandskap.

En vinterväg anlägger man genom att börja trampa redan på hösten när det fryser på och snön kommer. Genom att trampa åt fryser marken och det bildas tjock tjäle som bär för många ton. Sedan är det bara att ploga och hålla vägen öppen.

Den kanske största vinsten med att bygga en väg är att man tjänar pengar på transporterna. Det är nämligen förhållandevis dyrt att skjutsa runt virket på skotaren.

Grantimmer, skogsbruk, Norrskog

Skotaren är försedd med band för att den ska kunna ta sig fram över stock och sten. Banden och skotarens konstruktion i övrigt gör att den är ganska dyr att framföra. Därför vill man gärna lägga upp virket på ett avlägg så nära avverkningen som möjligt (Avlägget är den plats där timmerbilarna lastar på virket för att sedan bege sig mot sågverk och massafabriker).

timmerbil, avlägg

Det är mycket billigare att transportera virket på en timmerbil jämfört med en skotare. Därför är det bättre om vägen kan komma till skogen i stället för att skogen ska komma till vägen.

Och såhär kan det se ut sommaren efter det att vintervägen legat där.

vitterväg

Lite extra ängsull, men inga stora avtryck. Vinter och kyla kan faktiskt vara ganska fantastiskt.

 

 

4 Kommentarer

  1. Ja men då förstår jag hur det kommer sig att timmerbilarna helt plötsligt syns mitt ute i skogen. Tänkte att de kommit dit någon bakväg med helikopter :’)

  2. Roligt för er. Här nere var det många år sedan det var någon idé att försöka trampa vintervägar.

    • Hej på dig Kenta. I början av vintern/senhösten kan man börja med endast en skoter. Sedan får man byta upp sig till en liten bandtraktor eller bandvagn. Men det är inte nödvändigt att införskaffa/leja någon jätteavancerad maskinpark. Med vänlig hälsning/ Frufura

Kommentarerna är stängda.