Fake News

Det florerar många osanningar för tillfället. Grupper med dolda agendor slänger ur sig påståenden, främst i sociala medier men även i gammelmedia. Målet verkar vara att få med sig så många människor som möjligt, få massor med ”gilla & dela-klick” och många som håller med. Informationen man vill nå ut med behöver inte på något sätt vara sann, målet är bara att få så stor spridning som möjligt, populism kort och gott.

Hur ska man då känna igen en oäkta nyhet?  Ja, det finns några varningstecken som man kan vara uppmärksam på.

  1. Miljöhjälte. Om den som kommer med budskapet utger sig för att vara en klimaträddare ska man dra öronen åt sig. ALLA hyser en stor skräck för klimatförändringar just nu, och vem vill bidra till att det blir fler orkaner, skyfall och översvämningar? Det är lätt att få RÄDDA människor med sig och därför är klimatet ett säker kort.
  2. Djurvänner. Om den som försöker vinna ditt gillande kommer och viftar med bilder på gulliga djur ska du också vara på din vakt. Ingen vettig människa kan nämligen säga att det är okey att utnyttja någon/något som är försvarlöst, ingen vill vara den som saknar EMPATI.
  3. Utelämnad fakta. Om du tycker att argumenten är korta och självklara är det mest troligt något lurt. Desto mindre bakgrundsinformation man får desto lättare är det att hålla med. Det är liksom ingen som inte skriver under på påståenden som ”Vi behöver en levande skog” eller ”Alla har rätt att komma ut”. Klart man klickar gilla på dem liksom. IGENKÄNNING går alltid hem.
  4. AVUNDSJUKA är en av våra starkaste känslor. Om man vill komma ut med ett budskap är det en mycket bra idé att försöka väcka folks avund. Poängtera att någon som inte slitit lika hårt som resten av gruppen får fler förmåner, och vips, du har startat en folkstorm.

Om man aspirerar på en diktatorspost är det smart att försöka spela på folks rädsla, empati, igenkänning och avundsjuka. Det är trix som fungerat historiskt och det verkar till viss del fungera även nu. Får man tro dem som nödvändigtvis inte är flest men som just nu skriker högst och hörs mest är tydligen Brasiliansk soja bättre än Svensk timotej, skövling av regnskog och import av palmolja är visst bättre än Svensk mjölk och Ryskt maffiavirke är tydligen bättre än Svensk fura.

Förhoppningsvis är det fler som genomskådar osanningarna än de som tramsar med. Forskningsresultat, logik och sunt förnuft bör alltid få råda men har man otur är det någon beslutsfattare eller lobbyist som faller i fake-news-fällan och då kan det gå illa. Så tryck inte ”gilla” om du inte är riktigt säker på vad innehållet egentligen innebär och vad avsändaren har för syften.

 

 

 

 

1 Kommentar

  1. Väldigt bra. Upplever också att det är väldigt lätt för folk att jamsa med utan att de vet vad de egentligen håller med om.

Kommentarerna är stängda.