Fårklippning

Nu är det klippt!

Jag deltog i en mycket bra kursdag arrangerad av Gröna Navet förra fredagen. Temat för dagen var fårklippning och kursledaren var ingen mindre än Erik Johansson från Härje gård. Erik är en otroligt bra instruktör OCH inspiratör.

Vi fick börja med att lära oss hur man sätter ner ett får. Sedan visade Erik hur klippmönstret ser ut. Han ritade på det färdigklippta fåret och sedan fick vi öva på att sätta ner fåret och ”klippa” med en träklant.

Dagen avslutades med att vi även fick klippa ett får på riktigt helt själv. Jag trodde väl aldrig innan att jag skulle klara av att ens sätta ner ett får, inte bara efter en kursdag. Men än om jag verkligen inte kan titulera mig som någon fårklippare så har vi i alla fall fått av ullen på våra egna tackor som ska sparas. Erik avrådde oss från att göra just så som jag gjorde, alltså gå hem och klippa sina egna får dagen därpå. Han nämnde något om att muskelminnet skulle få sätta sig. Jo, just det, muskelminnet gick inte att ta miste på, jag hade ont i exakt hela kroppen dagen efter. Men tyvärr har vi inte obegränsat med ledig tid och jag ville gärna ha hjälp av Mattias med det här projektet så det var bara att sätt igång.

Jag satte ner dem och klippte magen samt insidan av benen och halsen.

Men sedan åkte de upp i klippstolen. Än om fåret ska sitta still då hon väl tappat kontakten med backen så var de ändå verkligen inte speciellt stilla. Jag skyller på att jag inte hade något fast underlag utan jag hade bara lagt ut ett lakan (verkligen inte någon hit). Till nästa år ska jag skaffa en skiva.

Kan säga att jag var helt färdig efter först en kursdag och sedan en klippdag ovanpå det. De blev inte supersnygga men de blev klippta och alla utom en fick behålla skinnet intakt. En klippskada på ett bakben blev slutresultatet men enl proffsen så ska ju det vara mer regel än undantag så på det hela taget är jag skitnöjd 🙂

Nu närmar sig dock slakten för de som lämnades oklippta. Gruvsamt är bara förnamnet för vad jag känner inför slakten men kött vill vi ju äta och just nu har vi inte plats för fler heller. Hjärtat sa: Spara 5 tackor men hjärnan sa 4, det blev hjärnan som fick bestämma den här gången. 6 lamm ska slaktas inom kort.

 

 

2 Kommentarer

    • Hej Martin! Detta ska jag ha i åtanke. Kommer bara klippa 6 st i höst så jag kämpar nog på själv i år också men i framtiden blir det kanske fler 🙂

Kommentarerna är stängda.