Fårslakt

Så var det värsta över för den här gången. Jag har gruvat och gruvat för det här med fårslakten men det gick ju hur bra som helst, men så tog vi ju också hjälp av ett riktigt proffs.

Vi tog in alla får i transportvagnen tidigare idag, sedan tog vi ut dem en och en. Det blev aldrig någon panik eller stress bland de övriga då de aldrig kunde se vad som hände och de verkade heller inte ”känna på sig” då de som skulle gå till slakt själva kom fram till dörren av nyfikenhet. Vår proffsslaktare hade en verkligt smidig bultpistol. På mindre än ett ögonblick var allt över.

Tidigare i dag läste jag på aftonbladet om nya skräckscener som utspelar sig på Scan-slakterier i Finland. Det var någon djurrättsgrupp som smygfilmat riktigt vidrig misshandel av djuren innan och under slakt. Det fanns nog en mening med att jag skulle halka in på den länken precis idag.

I morse då vi skulle flytta över fåren från sin sommarhage började jag nästan ångra att vi skaffat djur, kände mig som en skit då jag lurade iväg dem med lite kraftfoder. Men så efter slakten inser man ju att det inte behöver vara så hemskt. Visst, vi dödar djuren men vi gör det på ett väldigt värdigt sätt och vi slipper köpa kött som KAN komma från oschysst djurhållning.

Jag har saltat in skinnen och tänker skicka iväg dem på beredning. Förhoppningsvis kommer vi få mysa på underbara skinn och avnjuta utsökt kött.

Nu har vi fyra tackor och en bagge kvar. I morgon bitti ska de få träffa kossorna igen efter några veckors avskildhet. Jag hoppas att miljöombytet ska göra att de får annat att tänka på så att de inte behöver sura så länge över att de blivit färre.