Fel utbildning

Ibland, eller rätt ofta önskar jag att jag utbildat mig till skogsbiolog. Tycker att jag jämt och ständigt stöter på fenomen som man undrar över och som inte är direkt snabbgooglade. Som idag till exempel.

Granexplosion
Granexplosion

Vad har hänt här liksom? På ett område som är ungefär 5×5 meter så växer det typ 300 granar. Utanför den här lilla plätten finns bara några gamla träd och gräs. Har 40 kottar exploderat mitt under ett skyfall fullt av gödsel? Hatar att inte veta. Tänk om man haft en egen liten tjänsteman från typ länsstyrelsen vid sin sida att fråga, eller ännu bättre tänk om man suttit på kunskapen själv.

 
Gallring?
Gallring?

Eller som det här märkliga området. Skogen ser verkligen jättegammal ut men ändå väldigt gles, som om den gallrats, men vad hände i så fall med slutavverkningen? Här visade det sig efter mycket efterforskning att skogen brunnit för ca 200 år sedan. Några ståtliga furor hade tydligen klarat sig och kan ses nu som martallar. Området är stenigt och fjällnära så ny skog har haft svårt att etablera sig, därav det gallrade utseendet. Men sådant vill man ju veta då man står ute i skogen. Inte efter 2 veckor då man googlat sönder nätet och läst alla tänkbara broschyrer.

Tror jag får gå nån snabbkurs, skogvaktare light, finns det tro? För det måste vara en snabbkurs, jag vill ju så mycket.

Flottning?
Flottning?

Mitt ute i urskogen där bäckarna knappt rör sig hittar vi detta. Vadå har man flottat här??? Tydligen om man får tro de ”experter” jag pratat med. Måste gå en snabbkurs i kulturhistoria också 🙂

Eller så nöjer jag mig bara med google……

3 Kommentarer

  1. Haha! Jag har några gamla böcker i Ekologi och marklära och annat. Du får hojta till så kan jag ta reda på frågorna;)
    Ska se om jag kan komma på varför det kan växa så tätt med gran på just ett ställe. Kanske som du säger, ett riktigt bra fröträd intill och just på den plätten kanske markförhållandena var helt optimala. Kanske för att det varit ”bördigt” av löven från björken intill? Även gräs verkar ju trivas där. Nu ser jag bara tallar och björk på bilen, men jag antar att det fanns en stor gran där också?

  2. Bara att höra av sig:) Det var länge sedan jag fick mina kunskaper och de är sällan nyttjade, så jag har nog glömt rätt mycket. Men det mesta går att ta reda på:)

Kommentarerna är stängda.