Finaste hönshuset

Har hållit lite på det här med att visa Er nya hönshuset. Det finns två anledningar till det och den första är att det inte varit riktigt klart för än nu. Vi har gjort justeringar allt efter som hönsen boat in sig.  För det andra så ville jag låta det gå ett par månader för att det skulle bli möjligt att ”utvärdera”.

Vi har gjutit in golvvärme i plattan vilket var riktigt smart. Det blir en jämn och behaglig temratur och inomhusluften känns väldigt fräsch. Vi hade en hel del bekymmer med fukt till en början då en ventil visade sig vara extremt undermåligt. Vi tog därför upp nya hål och satte in en vanlig fläkt. Den fläkten skulle visa sig vara för klen den också så det slutade med att vi fick sätta in ett riktigt ventilationssystem.

Nu funkar ventilationen utmärkt och det bildas inte längre någon kondens på rutorna. Det skulle också visa sig att hönsen sprätte ut rätt mycket spån i mittgången. Men efter att vi satt gummi under dörrarna och plåt längst ner i burarna så hålls golvet fritt från skräp.

När jag städar hos dem skrapar jag ut allt spån i mittgången och parkerar traktorskopan precis utanför dörren. Sedan är det bara att skyffla ut skiten. Å skit och skit, det blir inte så mycket skit i spånet då vi gjorde riktigt smarta bajsbrädor.

Hönsen skiter mest då de sitter på pinnarna om kvällarna och då rasar kluttarna ner i den här hängrännan, sedan är det bara att haka loss rännan och tömma. Den här skatten tömmer jag i en särskild trälåda som Tor byggt. Finns nog både en och annan planta till våren som kommer bli glada åt den här gödseln. (Min erfarenhet är att om man blandar ut gödseln ordentligt med jorden spelar det inte så stor roll om den brunnit klart eller ej.)

Jag använder hinkar med vattennipplar inunder för vattning av hönsen.

Det här är ett jättesmart system. Vattnet blir aldrig skitigt och jag har peppar peppar aldrig haft några sjuka höns. Redena byggde vi av trä. Detta sägs ju inte vara optimalt då ohyra kan bosätta sig i springor och glipor men inredningen i övrigt består mest av plåt så trä fick det bli.  Funderar på att försöka skaffa en insats av plast till redena som är lätt att ta ur och tömma.

Jag har både isabellfägade och vita leghorn just nu som jag är riktigt förtjust i. Leghorn är en Svensk kulturras som avlats fram för våra svenska förhållanden och behov. De värper riktigt bra. Jag har även en grupp Skånsk Blomme, dessa hoppas jag ska ge rätt hyfsat med kött då de är vår största lantras. Funderar på att skaffa en grupp Plymouth Rock igen också men vi får se.

Satte upp en tavla för att hålla ordning på hur mycket foder och hur många ägg respektive hönor värper. Ska göra ett snyggt diagram framöver.

En julstjärna har de också fått samt några väggord för ökad trivsel och optimerad värpning 🙂

Vi har precis blivit återförsäljare för Svenska Foder och jag serverade dem den nya menyn för första gången idag. Ska bli spännande att se om det påverkar äggläggandet och kvalitén. Hör av Er om ni vill köpa. Har värpfoder, hel havre samt betfor pellets hemma. Mer info HÄR