Flytkläder och underställ

Jag tokinvesterade i ett underställ av finaste merinoull till barnen i år. Har tidigare köpt billiga polyesterställ till dem men nu tänkte jag att man får väl försöka leva som man lär. Jag har alltid gillat Polarn o Pyret så det blev deras ställ för 349 kr/ del. Elna fick det klassiskt röda och Tor grått, könsstereotypiskt jag vet, men men, det underlättar om det är olik färg på dem.

Riktigt snygga må jag säga, och sköna. Elna suckade av välbehag då hon drog på sig tröjan,  ”-Ååååå, vad den är mjuuuk mamma!” Så, man har helt klart lyckats jobba bort eventuella ”stickigheter”.

Ullen har samma om inte bättre egenskaper som polyester, håller kroppen varm även i blött tillstånd samt hjälper till att transportera bort fukten. Med tanke på fukt så testade vi i somras hur det kan vara att hamna i vattnet med full vintermundering.

Jag hade mina vanliga skoterkläder och skor samt min flytväst från Thermotic. Elna hade sina flytkläder från FXR. Jag utgick från att min tunna väst skulle ge viss flythjälp och att Elna som hade både byxor och jacka skulle flyta som en kork men så var det inte. Jag flöt utan bekymmer med mina vanliga skoterkläder och västen, Elna flöt även hon men inte alls så bra som jag hade förväntat mig. Flytkraften i min väst var minst lika bra som i hela hennes ställ. Därför köpte vi en sådan väst i stället till henne då hon ändå vuxit ur sina skoterkläder. I vinter får hon alltså ha sitt ullunderställ, ev fleece-ställ, termo/flytvästen samt de vanliga ytterkläderna (som jag förövrigt traderat).

De här flytvästarna som vi använder och är jättenöjda med görs fantastiskt nog i Sverige, i Piteå. Förutom att man flyter på denna väldigt tunna smidiga väst så är den otroligt varm också. Jag köpte nytt skoterställ för ett par år sedan. Jag var väldigt nöjd över designen 🙂 Men efter första skoterturen var jag inte lika nöjd då det drog väldigt kallt om ryggen. Jag var riktigt arg och besviken men så skaffade jag västen från http://thermotic.se/ då resten av familjen hade flytkläder och med ens blev det även varmt om ryggen. Vi har köpt våra flytvästar på Grönlunds i Vilhelmina.

Det känns tryggt att veta att än om barnen skulle hamna i vattnet om vintern så kan de behålla värmen och flyta. Nu har det kommit så pass mycket snö så om bara kylan släpper blir det nog en skotertur.