Foderfrågan

Djurägarens ständiga funderingar handlar alltid om huruvida djuren har det tillräckligt bra och om de möjligtvis kan tänkas sakna något. Såhär på vintern när hönsen går inomhus dygnet runt är det lätt att tycka lite synd om dem. De har ett relativt litet utrymme att röra sig på och variationen i kosten är inte så stor. Man oroar sig för att de ska ha tråkigt eller sakna något rent näringsmässigt. Jag har inga värphybrider och intalar därför mig själv att min oro för dem alltid är obefogad.

Jag ger mina höns en blandning av värpfoder och spannmål. I värpfodret finns allt hönsen behöver.

Värpfoder
Värpfoder

Fodret innehåller vete, korn, rågvete, havre, soja, majsstärkelse samt tillsatser av vitaminer och mineraler. Egentligen behöver man inte ge hönsen något annat för att de ska må bra. De får allt genom fodret. Men det ser lite tråkigt ut att bara äta detta dag ut och dag in, därför blandar jag även i lite havre

Havre
Havre

och vete

vete
vete

detta gör jag som sagt mest för att de ska få lite variation, vilket förmodligen bara är att göra dem en björntjänst men men. Att blanda upp ett fullfoder med mer spannmål gör att man sänker den procentuella mängden mineraler och vitaminer i deras kost, men jag har som sagt bara lant- och kulturraser och de klarar sig på en lite fattigare giva. Hönsen får även i stort sett alla våra matrester men människomaten innehåller inte heller de ämnen pullorna behöver, fast jag gillar tanken på att det jag egentligen skulle ha slängt i komposten förvandlas till ägg eller kött. Man får dock passa sig så att man inte ger för mycket potatis och bröd till hönorna då detta mest utgör bukfylla och kan hindra dem från att äta det de egentligen behöver för att värpa och må bra, nämligen fodret.

Jag har försökt föra lite statistik över hur hönsen värper på olika blandningar men det har varit lite svårt då de satt igång att rugga en efter en. Jag har räknat på hur mycket foder de äter samt hur många ägg de genererat på olika foderblandningar. Prognosen verkar dock luta mot att det mest kostnadseffektiva är att ge enbart fullfoder.  Kan det möjligtvis vara så att de som sysslat med detta i generationer har räknat på det här tidigare 😛 ? Ja ja, alltid bäst att kontrollera själv. Det känns ju också lite sunt och genuint att servera svenskt spannmål. Att jag valt helt spannmål och inte kross beror på att det har bättre hållbarhet och för hönsen funkar de hela kornen fintfint.

Om någon är sugen på att köpa värpfoder, havre, vete, betfor pellets eller hundfoder finns det mer info på hemsidan.