Foderhäck med tak

Blöt snö och någon plusgrad är förmodligen det sämsta vädret som finns. Det tycker både jag och djuren. Allt bli fuktigt och skitigt. Så idag var jag extra glad över att vi skaffat en foderhäck med tak.

Foderhäck, balhäck, kellfri

Då vårt lilla lantbruk fortfarande är i uppbyggnadsskedet måste vi fortfarande köpa in en del grovfoder. Nu fick vi tag på superfint och torrt hö från Lindero Lantbruk  En bal har räckt i ganska exakt en vecka nu, vilket är superrekord. Trots att det tar så pass lång tid för djuren att äta upp en bal har den inte tagit värme, möglat eller på annat sätt blivit förstörd.

Balhäck, foderhäck, kellfri

Det finns dock två saker man måste tänka på med den här foderhäcken. Det ena är att se till att djuren håller sig undan när man sätter i en ny bal. Jag brukar utfodra dem med lite spannmål en bit ifrån i samband med att jag lyfter i balen, annars är risken att någon stoppar in huvudet och hamnar under balen. Detta är visserligen något som man måste se upp med oavsett vad man har för foderstation. Den andra saken som jag märk är att det blir ytterst lite foderspill, och det gör att det blir lite kladdigare runt foderhäcken. Djuren sliter nämligen inte ut en massa hö som hamnar på backen och täcker nysläppta blajjor. Har man enbart får är det inget stort probelm men vi har ett par kvigor som går tillsammans med fåren och de skitar ner lite mer. Men å andra sidan är det fruktansvärt olönsamt att ströa med foder, och foderhäcken har fästen så att man enkelt kan flytta runt den och byta plats i hagen.

Foderhäck, kellfri, balhäck

Såhär års, när det lika gärna kan komma regn som snö är det helt suveränt att ha tak över grovfodret. Vi har köpt foderhäcken från Kellfri och funderar ni på att köpa en häck med tak kan jag varmt rekommendera denna.

5 Kommentarer

  1. Men det är exakt en sådan som jag funderat på att köpa. Hur är den att fylla på? Det ser ut att vara en så liten öppning?

    • Hej Malin. Ja, vi funderade också länge innan vi bestämde oss för denna. Vi har testat stora grönfoderbalar, hårt packade höbalar och även ensilagebalar. Alla går in genom öppningen 🙂 Man öppnar hela fronten och man kan justera sidorna (de som liksom håller upp balen på sidorna) så att de endera faller ut eller så kan man dra ihop dem beroende på om man har en jättebal eller mindre bal. De här justerbara sidorna kan man också justera allt eftersom de äter upp balen. Vi är jättenöjda (Y)

  2. Just får verkar vara känsliga för blött foder. Våra får vill inte äta det hö som en gång blivit utsatt för regn och snö, och det gör att vi fått mycket bättre ekonomi med denna.

      • Hej Janne. Jo, den håller. Jag brukar lägga in balen och sedan skära upp den med balkniven. Trots att jag trycker på ganska hårt har jag inte sett minsta tillstymmelse till att konstruktionen ska ge vika. Den är tillverkad i ett stabilt och helt och hållet galvaniserat material. Men vi har också ett gäng Highlandare och till dem har vi en balvagga. https://www.kellfri.se/foderhack-for-not-2015 Den tycker jag fungerar bra åt dem.

Kommentarerna är stängda.