Foderkrisen

Foderkrisen har verkligen ställt till det för de allra flesta lantbrukare. I somras slog vi lägdor och rullade hö som vi väl aldrig trodde att vi skulle behöva göra. Vi for säkerligen över dubbla arealen jämfört med vad vi skulle behövt en ”normal” sommar.

Vi som utfodrar utomhus i foderhäckar får ju också räkna med lite spill. Vi styr visserligen ihop både spillet och gödseln runt foderhäckarna och kör ut det på åkrarna igen så det förfars ju inte fullständigt, men ett sådant här år känns det lite slösaktigt och vi önskar nästan att vi hade ett annat utfodringssystem.

Men vi löser det på något sätt. Till veckan skickar vi de sista småtjurarna på slakt. Den här gången går transporten mot Ramsele och Rafnaslakt

Slakten är alltid det värsta med att vara bonde, men jag vet att på Rafna får de iaf det bästa slut man nu kan få under sådana här omständigheter. Där får de komma till fina hagar och känna sig som hemma innan det till slut är en snubbe med mycket respekt för djuren som ser till att allt går snabbt och stressfritt. Tjurarna är egentligen alldeles för unga, det blir fantastiskt fint kött men ingen bra ekonomi. Men vi vill för allt i välden inte sätta oss i den sitsen att vi står i maj och sakna foder. Så det får bli såhär nu.

Fördelen är att vi blir helt utan tjurar. Ingen liten pilsk filur som får för sig att bryta sig genom hagarna. Det ska bli skönt att slippa den oron.  Och vi kommer ha väldigt gott om utrymme i ligghallarna.

I höstas blev vi tvungna att köpa en ny ligghall då slaktköerna gjorde att vi inte fick iväg några djur så tidigt som vi hade tänkt. Men det är ju lyxigt med utrymme för damerna i alla fall.

Nu håller vi alla tummar som finns för att det blir en hyfsad sommar 2019.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*