Företagare i glesbygdskommun

I dag publicerades årets kommunranking. Rankingen visar hur företagsvänliga Sveriges kommuner är, den mest angenäma företagskommunen hamnar i topp och den minst gynnsamma platsen att driva företag på hamnar i botten. Vår kommun Vilhelmina brukar husera ganska långt ner i rankinglistan. I år hamnade vi på plats 276 av 290.
Tittar man på Sverigekartan ser man en tydlig trend, glest befolkade kommuner hamnar ofta långt ner i listan samtidigt som mer stadsnära kommuner hamnar i längre upp. Till detta finns det såklart en rad rätt logiska förklaringar. Man har ofta en lägre kommunalskatt i städerna och man lägger också mer pengar på infrastruktur vilket är faktorer som påverkar resultatet. MEN, attityder till företagande är parametrar som väger tungt i undersökningen, man mäter både politikers, tjänstemäns och allmänhetens attityder till företagande.

För några år sedan hörde jag de första ”ursäkterna” till varför vår kommun alltid hamnar så långt ner i rankingen. Det sas att man frågade fel frågor, att enkäterna bara var anpassade efter medlemmar i Svenskt Näringsliv osv, men i år har jag hört de mest fantastiska förklaringar till vår placering, eller vad sägs om ”Det är bara borgare som är företagare och i kommuner där (S) styr blir resultatet naturligtvis dåligt” eller ”Det finns för få företagare i vår kommun och därför blir resultatet missvisande”. Ja, vad säger man?
Framför allt små och medelstora företag utgör motorn i samhället. Är det så att vissa partier känner att de driver en politik som inte är attraktiv för företagare måste de tänka om, utan företag blir det nämligen inga skatteintäckter och därmed ingen välfärd.
Kommentaren om att vi är för få företagare i kommunen är ändå mest skrämmande. För få företag inom kommunen måste ju ändå ses som ett kvitto på att man har ett dåligt företagsklimat, och vi kan ju inte ursäkta vår dåliga placering med att vi är kroniskt värdelösa.
En sundare inställning hade varit om man siktat på att göra som Timrå, de bestämde sig för ett antal år sedan att de skulle klättra rejält i rankingen och det har de också gjort. Nordmaling, Sorsele och Storuman har liknande förutsättningar som oss men de ligger riktigt bra till vad gäller företagsklimatet, så det går uppenbarligen. En superenkel grej som verkar fungera är att som kommunpolitiker eller tjänsteman ge sig ut på företagsbesök, den enkla insatsen har nämligen visat sig riktigt framgångsrik. Företagen känner sig sedda och bekräftade men dessa möten leder också till fler affärer, fler investeringar, mer framgångsrika företag och mer skattepangar till kommunerna. Plättlätt åtgärdat med andra ord.