Frityrolja i tvättmaskinen

Sportlovstvättberget börjar bli ohanterbart och jag har slut på tvättmedel, men ingen panik här inte. Internationella kvinnodagen till ära kommer här ett redigt husmorstips:

Det funkar faktiskt lika bra att tvätta med såpa som med vanligt tvättmedel. Vitvaruspecialisterna säger att om man tvättar med såpa regelbundet kan slangarna få en fet hinna på insidan, därför är det bra om man kör en maskin då och då med vanligt tvättmedel för att ”rensa systemet”. Såpa är ju fett, i det här fallet återvunnen frityrolja som fått reagera tillsammans med lut. Det uppstår en kemisk reaktion mellan fettet och luten vilket gör att blandningen förvandlas till såpa. Detta är alltså ett ruggigt bra alternativ om man tänker på miljön, två enkla ingredienser och inga farliga kemikalier. Kläderna blir rena (ni minns väl kemilektionerna i skolan – ”LIKA LÖSER LIKA”) och dessutom håller kläderna färgen längre.

Så inga undanflykter på grund av tvättmedelsbrist om du har en burk Västerbottenssåpa i skåpet. OCH det bästa av allt, en helt vanlig karl klarar av det. Man stoppar bara in kläderna i tvättmaskinen, tar en klick såpa och kletar fast den överst i högen (inne i maskinen), stänger luckan och kör på ett vanligt program utan förtvätt. Inget sköljmedel behövs.